Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 30 януари:

Кратка информация за пандемията за 30 януари 2023 г.

Днес е събота и по традиция ще има информация само за Ковида. За войната – повече в понеделник.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както е известно, ставам от масата и оставям останалите играчи да играят играта. С това искам да ви покажа, че е налице достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията. Ето, зловещият професор вече наблюдава отстрани, чакаме да видим има ли интелигентен активен елемент, който да може да извади системата от предначертания и атрактор, който е полегата вълна + празни болници.

Както виждате – и грипната вълна и ковидът се движат по прогнозата и вълните се разминават, тъй че да няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 196. Прогнозата е: Сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни. Няма да има проблеми през януари с болничната запълненост от К-19. Я до видим, ще се сбъдне ли прогнозата за 200-те дни? Вие как мислите? Остават 4 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 16.42 на 100 000. Очакването е, че няма няма за има проблем за здравната система. Заболеваемостта спадна под 20 на 100 000. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата. Гледайте как върви играта.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 303 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение. Давайте Шерлок Холмсовци, разбийте стабилния атрактор.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88. Под 1.00 е. Заразата се свива, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.03

София-град - 0.04

Пловдив - 0.03

Бургас - 0.05

Варна - 0.04

По южните граници

Благоевград - 0.02

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.03

Хасково - 0.03

Ямбол – 0.04

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници си остана стабилен и през януари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 33 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори 50 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболяемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 303 дни. Зловещият професор е вън от играта и въпреки това тя върви натам, накъдето ви е прогнозирано. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Набийте си го в надчовчието, юрдечета мои. И-ма-а-а-а. Хайде сега, докажете ми, че няма.

Нали не можело да се прогнозира, а? Няма да се вдигна висока Ковид вълна, такава като миналата година по това време до края на февруари. Що? Откъде знае зловещият професор, а? И как тъй си позволява да става от масата и да казва накъде ще иде играта, след като предсказуемост няма? Как тъй, а?

За сведение - индексите в още няколко области

Стара Загора - 0.03

Шумен - 0.03

Търговище - 0.005

Велико Търново- 0.07

Видин - 0.03

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А януари си свършва-а-а-а. Виждате, индексът трябва да се вдигне 25-30 пъти, за да стигне критичната стойност. Я да видим Търговище - 200 пъти под критичната стойност.

Не думай! Я-я-я-я-я, абе да не би да сме края на юли? Не, края на януари сме. Обствестната система си е набита на атрактор без дифузно розпространение и си стои там. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Нали гледате – на изпроводяк ви оставям ситуация, при която има области където индекса на дифузното разпространение е 200 пъти под критичната стойност. Оставям ви стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 37

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 8 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 267

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 6 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през януари. Ами през февруари? Няма да има дестабилизация и през февруари? Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Ама как стана тъй? Е-е-е-е, изтървахте как стана, бяхте заети с крякане срещу Витанов, юрдечета мои. Хайде крякайте сега. Крякайте сега, де. И за какво ще крякате. Че аз вече не съм на масата. А огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Сняг вали, температурите са отрицателни. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през януари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 303 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през януари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Няма промени, зеленото е силно преобладаващо. Запазете си я, та да я показвате на следващите, дето ще прогнозират следващите пандемии. И ще им казвате – посред зима беше, а системата си стоеше на атрактора, прогнозиран месеци преди това от зловещия професор. И заболеваемостта беше като посред лято. Хайде да ви видим сега вас

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Справките за вас ще продължат до 19 март, когато ще навърша 3 години борба с К-19. Не забравяйте – оттук нататък аз съм само един страничен наблюдател като вас. И не се притеснявайте – системата ще се движи по предначертаната траектория. Защото има предсказуемост и в социалните системи. Ето, пред очите ви е всичко и картите ми са на масата.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук