Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната и политиката към днешна дата.

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук: 

Кратка информация за войната и политиката за 12 април 2023 г.

Днес е денят на авиацията и космонавтиката. За да ни напомня, че науката и технологиите са тези, които движат света. А как го движат? Винаги съм казвал, че качеството е съвкупност от количества. И когато количествата се променят, това води и до промяна на качеството.

Да приложим това към откриващото се днес поредно Народно събрание.  За да се стигне до ново качество, наречено редовно правителство, трябва да се достигне определеното количество парламентарна подкрепа. Иначе няма ново качество и кой откъде е – отива се пак на избори. Това е един от трите варианта за натрупване на количество – просто не се натрупва.

Други два са политическо правителство на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, който отдавна определих като малко вероятен или експертно /експертно-програмно правителство на базата на натрупано количество парламентарна подкрепа от 3 или 4 партии.

Гледаме. Напредък е невъзможен без промяна и който не може да промени мисленето си, не може да промени нищо. Та ако са способни да променят мисленето си, ще направят правителство. Ако са неспособни да променят мисленето си, ще направят нищо.

Войната в Украйна. И тук нещата си вървят според прогнозата – бавни количествени натрупване. Чакаме промяна в качеството, тоест начало на украинския юруш.

Знаете теорията ми за прага. Руснаците вдигат прага за започване на юруша чрез смилане на украинска жива сила в месомелачките. Украинците пробват да струпат достатъчно жива сила, за да прескочат прага за юруша. Очаквано развитие – подпрагово начало на юруша.

Тримесечна промяна на количествата налична техника и жива сила по време на юруша. След което ще започне Голямата Веселба, свързана с наритването на магаренцата от санитарния кордон в Източна Европа. Гледаме.

Вчера ви писах, че един резултат от количествените изменения по нашите земи вследствие на юруша е новото качество - храбро да пратим 1-2 бригади в месомелачката. Храброст никога не ни е липсвала. Виж, акъл ни е липсвал винаги. ВИ-НА-ГИ! Затуй България е малка държава, напълнена с елит с огромни комплекси.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 117)

Може още да си говорим за политическата култура. Но стига сме говорили за нещо, чието качество е силно влошено по нашите земи. Да обсъдим нещо, като го имаме в огромни количества – политическият конфликт. Още повече, че днес пак си откриваме Народно събрание. Както се казва, повторението би могла да е майка на знанието, ако не беше баща на затъпяването.

И той, какво е политическият конфликт? Политическият конфликт е стълкновение и противоборство на различни социално-политически сили, свързани с политически субекти със стремежи за реализация на политически интереси и цели, свързани с борбата за взимане на властта и нейното преразпределение.

Как възникват политическите конфликти? Ами, щем – нещем, в държавата текат политически процеси.

Течението на политическите процеси е свързано с политически субекти. Политически субекти мно-о-о-ого , власт – една. Хвърляте кокала на властта към купчината политически субекти.

И започна борба за овладяване и разпределение на кокала. Политически конфликт значи. И който има повече от кокала, направлява повече политическите процеси. Накъде? Към реализация на собствените си политически интереси и цели.

Как е в природата? Ако имаме голям пес и малки песчета, големият пес взима кокала, а малките го облайват. Ами ако няма пес, дето да е много по-голям от другите? Тогава имаме два варианта на политическия процес. Вариант едно – и се дърпат за кокала и са дърпат за кокала и се дърпат за кокала.

Вариант 2 – образува се подгрупа, която колективно играе ролята на големия пес, взима кокала, а другите стават опозиция и почват да я облайват.

Какво ни чака нас? Ами в момента голям пес няма, значи дърпаница на кокала. Дали ще се формира група, която колективно да играе ролятана големия пес и да бъда облайвана от опозицията, ще видим. Но ето ви го пак – качеството (групата способна да вземе кокала) е резултат от промяна в количеството ((вместо едни пес, се събират няколко, решили как ще делят кокала).

След примера с кокала, да ида пак в академичните висоти, че има мрънканица, че нивото ми било ниско. От тия с отрицателното ниво идва мрънаницата, ама нейсе. Та, значи, както видяхте от кокаления пример, в политическия конфликт може да има сътрудничество и съперничество. И през сътрудничеството и съперничеството, политическият конфликт е процес, в който трябва да се решават политическите противоречия. Противоречие – конфликт – решение.

Като се зацикли обаче на етап конфликт, етапът решение има да си чака. Туй е ситуацията у нас сега.

Стига за това днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 75)

Да напомним докъде стигнахме.

... Математическите модели в екологията (дори да са прекалено опростени) помагат за разбиранетона процесите на управлението на ресурсите, за контрола на епидемиите и за развитието на общества от много видове и индивиди ...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано през 2005 година. На запад, математическото моделиране и математическата социално динамика са доста развити. У нас, пред очите ви се опитвам да ги внедря, дето имаше една приказка. Внедрявам ги аз под мощното крякане на юрдеците.

Юрдечета мои-и-и-и, математическите модели се използват за контрол на еридеми-и-и-и-и. Западняците ви го казват, а Витанов ви го и показа. Започва терорът на Витанов върху юрдечетата. Няколко дни подробна ще ви обяснявам какви модели от математическата социална динамика се използват в западните общества.

Идва време да си активирате редовете в набитата ви в акълите програма – когато повее от Запад , панталоните падат, полите се вдигат и се възприемат и се възприема каквото дойде. И така

1. Модели на еволюцията на населението на САЩ и Великобритания за 50 години напред. Моделират си хората и знаят какво ги чака. Ами ние? Леле како-о-о-о-о-о!

2. Разработка и използване на регионални популационни модели. А стига, Ве, Витанов, остави ни на мира да си крякаме! Цъ-цъ-ъ-ъ-ъ, караме нататък.

3. Моделиране на бъдещото разпределение на населението по възраст посредством матрични оператори. Ма, нас, що да ни интересува това? Ние проблеми с това нямаме! Тъй, тъй и деца нямате и като поостареете, това ще и се стовари като чук върху главите. И чукът ще бие и ще пита – „Ама ти нали беше умен и красив? Що се докара до състояние да те бия по главата?“

4. Математическо моделиране на процеса на демографския преход. Абе Витанов, Юрдек дьо Бургар и Юрдечка фон Плитката Локва Отпред На Пътя, хабер си нямат, какво е демографски преход, ти си тръгнал да им обясняваш, че запаняците го и моделират математически. Абе, остави таз работа!

5. Кинетични популационни модели за връзката между раждаемост, смърност, разпределение на населението по възраст и стипин на нарастване на населението.

Така, по 5 на ден. Спокойно мога да устроя математическа инквизиция на юрдечетата. А вие, дето не сте юрдечета, си отбележете – във всяка развита страна математическото моделиране на социални процеси е на голяма почит. Татковината развита страна ли е? Истината, казахте, че искате? Ето ви я – НЕ Е. Колко човека има в нея, които могат да го правят, ама наистина както си му е редът, това математическо моделиране?

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 265. Върви девети месец. 5 дни до 9 мсеца

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 369. 1 година и 4 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято воледност прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне. Ама кой съм бил аз, ама кря, ама кря-кря. Ами ето кой съм

https://scholar.google.com/citations?user=lwklmyEAAAAJ…

Под адреса има класации по ключови думи. Пощракайте да видите къде съм. Може пък и да съм известен на Запад, а Юрдек дьо Булгар да е пропуснал този незначителен факт.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – кои са психологичните компоненти на конфликта ?

3 броя компоненти. Какво беше. Три неща, три важни за мен неща ти ми кажи!

Първо ми кажи на глас, от какви мотиви, цели и потребности за конфликт се движа аз.

Второ, нека разбера, в какви способи и тактика на поведение при конфликт да съм умна и добра.

И накрая излъжи и за информационната съставяща на модела на поведение при конфликт ми кажи.

Горе, долу, запазих колкото можах текста на оригиналната песен, ако си го спомняте.

Днес сме на второто – способи и тактика на поведение при конфликт. В математиката туй е твърде разработено. Тъй ли, Мчи къде? Ей тук е библията на тази работата

https://press.princeton.edu/…/theory-of-games-and-economic…

Имам си я в къщи. Точно тази. Прочитате това ( текстът ще ви накара да придобиете още повече страх от математиката) и продължавате из теорията на игрите, например с това

https://bookstore.ams.org/nml-36/

И тъй, като почетете няколко години, ще почне да ви се изяснява, колко е развито това на Запад (че и на Изток). И ще почне да ви се изяснява как става програмирането на юрдешки мозъци.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук