Нямаме опит как се правят избори по време на коронакриза, но всички сме наясно, че е опасно. Няколко държави обаче вече проведоха такива. Най-фрапантният пример е от 15 март, когато във Франция се проведе първи тур на местните избори. Такова мнение изрази професор Михаил Константинов, цитиран от Монитор бг. 

Тогава се заразиха десетки хиляди хора, като имаше и много жертви. Това беше цената на френския вот. Затова много трябва да внимаваме какво вършим и как ще провеждаме избори-независимо кога ще са те. Виждате, че по отношение на много функции светът преминава онлайн.

Така че ние трябва да анализираме дали и доколко ще въведем дистанционно гласуване. То е два вида-или по интернет, или по пощата.

Само че има много специфики и е свързано с промяна на конституцията, където пише, че вотът е таен. А когато имаме дистанционно гласуване, тайна на вота няма.

Това изискване трябва да падне, да се промени конституцията и да мислим за някакъв друг вид дистанционно гласуване, безопасно от гледна точка на заразяване.

В момента в нашия изборен кодекс е упомената, че във всички секции трябва да се гласува с машини. Става дума за 9000 секции.

Питам се обаче кой ще дезинфекцира след всеки избирател, който е подал вота си? Едва ли баба Пена ще търка с парцал и дезинфектант. Това звучи смешно, като виц е, само че трябва да се мисли от гледна точка на безопасността.

Защото какво ще стане, ако някой заразен пипне екрана, след това ще се заразят стотици.

В момента, без да вземаме мерки, да се гласува с машини е направо престъпно. Така че народните представители трябва да помислят в тази посока.

Нека припомня и нещо друго. В цяла Европа, единствено в Брюксел се гласува с машини.

Другото важно нещо е, че на последното гласуване с машини у нас, от 3000 секции в 1200 протоколите бяха сбъркани. Това са 40% грешки.

Така че изводите са два- виждате на колко места е въведено машинно гласуване-само в Брюксел, и какви опасности крие то-масово заразяване след пипане на „тъч скрийна”.

Лично аз няма да гласувам с машини, защото не искам да рискувам здравето и живота си. Виждате, че епидемията не затихва.

Искам да акцентирам и на нещо друго-има тенденция заразата да нараства, но пък смъртните случаи намаляват.

Това говори, че започваме да си изграждаме някакъв имунитет. Но като видите нещата в световен мащаб, ще видите, че това съвсем не означава, че заразата не е оставила последствия върху излекуваните.

Така че ако ще се въвежда пълно машинно гласуване, да се дадат пълни медицински гаранции, че няма да се заразим. Никой в света не е гласувал с машини по време на такава криза.

Това трябва да се реши. Не казвам да не използваме машини, но нека да е при 100% медицинска гаранция.