Българските рибари, задържани в Румъния заради нерегламентиран улов на акула, бяха освободени, а шестима от тях се завърнаха късно снощи в България. Тримата капитани и един от рибарите все още са в северната ни съседка, за да присъстват на запечатването на корабите тази сутрин. 

Българските рибари бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. Корабите обаче ще останат на пристанището в Констанца до изясняване на случая. Рибарите заявиха, че не са бракониери и обясниха, че са следвали разпоредбите на Европейската комисия за риболов.

Тези разпоредби им дават право да риболуват към днешна дата всички видове риби там, където са били задържани. До момента не е ясно дали за забраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била уведомена българската държава своевременно и ако да, дали са били уведомени рибарите.

Ние бяхме в европейски териториални води. Има голяма разлика. Нищо не ни обясниха, просто казаха изкарвате рибата и броиха. Просто вината не е наша. Ние не знаем, че има забрана за акула, обясни Добрин Добрев.

Не сме знаели, защото в България няма такава забрана. Ние не излизаме в Румъния с улова да го разтоварваме. Корабите са били на 50-52 мили източно от Констанца, заяви пред БНТ и собственикът на РК "Ива 1" Пламен Панайотов.

По обед се очаква в Балчик да се върнат и капитаните на задържаните риболовни кораби. Очаква се също така да има и събрание на риболовното сдружение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук