Посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди, че са задържани три български кораба на пристанището в Констанца. На корабите има общо 10 български моряци, които са в добро здравословно състояние, уточни посланик Райков пред БНТ. 

По думите му, капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Райков уточни, че Посолството на България в Румъния е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и "Бреговата охрана". Говорителят на Бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите си. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите-собственици на задържаните корали. По указание на посланика, консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро задравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с Посолството на България, уточни посланик Радко Влайков. Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските гарждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

Междувременно румънската гранична полиция публикува кадри от задържането на българите бракониери. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук