Военно-окръжна прокуратура - София (ВОП-София) даде подробности по разследването около нарушения на служители от президентството и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

С повдигнати обвинения е още един бивш служител на Разузнаването. Той, както и останалите обвиняеми обаче, е посочен с инициали. Става въпрос за М.К.

Досега привлечените към наказателна отговорност А.З. и П.В. също бивши служители в ДАР.


На М.К. са подвигнати две престъпления – по чл.321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.1 от НК, вр. чл. 20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

Към наказателна отговорност с постановление от същата дата беше привлечен и Илия Милушев – съветник на Президента на Р България отново за две престъпления - по чл.321, ал.6 от НК и по чл.282, ал.1 от НК, вр.чл.20, ал.2 от НК.

Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

От ВОП-София уточняват, че в хода извършените претърсвания и изземвания от дома на И.К- бивш директор на служба „Архив“ МВР са намерени 6 кашона с документи съдържащи класифицирана информация, „Секретно“ и „Строго секретно“. Намерен и един брой пистолет и много боеприпаси, които са държани от И.К. без разрешение за носене.