Софийска градска прокуратура вече има данни за престъпения при заменките, в които са участвали служители на Министерството на земеделието. “Насочили сме се към няколко случая”, каза градският прокурор Николай Кокинов.
Той не пожела да каже дали празните места открити в регистрите на земеделското ведомство са запазени за министри. Става дума за 77 броя празни места, чрез които може да се направят заменки след приемането на промените в Закона за горите, с който се прекрати възможността за замяна на държавна с частна собственост. Николай Кокинов бе категоричен, че там можело да се напише всякаква информация с по- късна дата включително заповед за арест.

Градският прокурор каза, че през последните три години има 15 дела за отвличания, които са влезли в прокуратурата. Нямало обаче нито един разкрит случай, а голяма част от тях са прекъснати и при наличие на нова информация се подновявали отново.
Официално изчезналият бизнесмен Киро Киров не е напускал държавата, но все пак не е изключено той да е преминал например на гръцка територия, тъй като преминаването на границата става само с лична карта. Според Кокинов председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов не е забавил разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на случая с Киров. Той дори се е върнал от командировка от Плевен, специално за да разпише разрешението, уточни Кокинов. “Докато не бъде намерен Киров всички версии са актуални”, заяви той. Никой от близките на бизнесмена не се е свързал с прокуратурата, така че се работи и по версията за отвличане. Нямало данни, че изчезналият е имал дългове, но и да е имало такава информация, това е следствена тайна. МВР не е абдикирало от функциите за борба с престъпността, но част от работа се прехвърляла на прокуратурата, което натоварва допълнително магистратите, смята Кокинов.

Градският прокурор съобщи, че до седмица, най-късно до две, предстои и предявяването на обвинението срещу бизнесмените от Дупница братята Галеви, които са в ареста заради създаване и ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

По отношение на починалия след разпит с детектор на лъжата арестант Пламен Куцаров все още не готова експертизата. До края на седмицата е скокът, в който тя ще бъде изготвена и основното нещо, на което тя трябва да даде отговор е защо е настъпила смъртта и какво е съдържанието на амфетамина, открит в стомаха му след като е починал и кога е приет той, обясни още Кокинов.
Милан Николов, БЛИЦ