Всички помнят казуса с "Пирогов" и как най-голямата спешна болница се оказа в центъра на скандала. Всичко започна през 2021 година с проверка на Здравната каса заради съмнения за нарушения. След редица проверки и установени порочни практики се оказа, че болницата е с над 16 млн. лева просрочени задължения.

А от здравното министерство оповестиха, че в края на 2021 година финансовият резултат на лечебното заведение е на загуба в размер на 24,5 млн. лева. Какво (не) разбрахме от скандала с "Пирогов"? Какви са причините да има такива задължения болницата? Отговори на тези и още въпроси дава от Пламен Милев, прокурист на болница "Пирогов". 

"Понастоящем просрочените задължения на УМБАЛСМ ’’Н. И. Пирогов’’ са 15 млн.лв. Само за два месеца успяхме да ги намалим с над един милион. За съжаление не доброто финансово планиране и неразумното харчене на пари са основната причина за големите дългове на болницата", каза пред "ДИВИДЕНТ" прокуристът.

Той уточни, че допълнително ситуацията е усложнена от прекъснатия диалог между предишния директор Поромански и кредиторите.

"Натъкнах се на редица порочни практики, при които той еднолично си е избирал на кого и по колко да плаща. В резултат на това допълнително са се натрупали лихви по просрочията, които е можело да бъдат избегнати. Давам конкретен пример – д-р Балтов остава болницата с 9 млн. просрочени задължения, д-р Поромански за по-малко от една година ги прави 16 млн.”, подчерта Милев.

Пламен Милев

- Сгрешен ли е моделът на управление и какво трябва да се промени?

- Милев заяви, че болницата е с около 2 500 души персонал и над 100 млн. лв. годишен бюджет. Той подчерта, че управлението на тази структура изисква сериозен подход при организацията на документооборота и финансовото планиране.

"Установих, че болницата няма основни регистри на документи. Често се появяват фактури, които са за минали периоди и така непрекъснато се изкривява финансовият резултат. Това поставя ръководството на болницата пред свършен факт. Затова наша основна задача като ръководители е да се създаде ред в документооборота и правилното планиране на разходите", обяви прокуристът. 

- Кои са най-често срещаните грешни практики при подписването на договорите от страна на „Пирогов“?

- Оказва се, че порочните практики, които Милев е установил, се отнасят за ръководството на д-р Поромански.

"Само за половин година без обществена поръчка са похарчени над 4,5 млн. лева за консумативи, медицински изделия и лекарства. В същото време болницата дължи за импланти над 3 млн. лева. За тези изделия парите са заплатени или от НЗОК, или от Фонда за лечение на деца, или от пациента. Когото станах прокурист в набирателните сметки за импланти имаше близо 1,5 млн. лв., а в същото време на доставчиците не беше плащано от месец януари. Абсурдното е, че никой не успя да ми отговори защо има налични пари, но не се разплащат задълженията", уточни той. 

- Кое е най-притеснителното относно кредитите и какво се случва с преструктурирането им?

- Пламен Милев твърди, че към момента "Пирогов" безпроблемно обслужва банковите си кредити, плаща текущите си задължения и ежемесечно се покриват по половин милион лева по просрочените задължения.

"Затягането на финансовата дисциплина и оптимизирането на разходите допълнително ще ни освободи ресурс, за да можем в последните месеци на тази година да намалим просрочията с по 700 000-800 000 лева месечно. Това ще ни даде възможност в рамките на две години, без допълнително кредитиране, да погасим просрочените задължения. Към момента “Пирогов” не е на печалба, но смятам че със сегашното финансово управление към края на 2022 г. ще успеем да отбележим малък финансов ръст", подчерта прокуристът. 

- Загубите са ясни, но коя е правилната стратегия, която може да изведе едно болнично заведение като „Пирогов“ на печалба?

- "Пирогов” е марка. През годините тя се е наложила като най-голямата и най-компетентната болница по отношение на спешната медицина. Тя е най-големият и най-добрият травматичен център. При нас има клиники, които са единствени по рода си не само за България, но и за Балканския полуостров. Пример е Клиниката по Гнойно-Септична Хирургия, Клиника по изгаряне и пластична хирургия, Клиника по токсикология и др. По отношение на травмата и спешността са насочени усилията ни", каза Милев. 

Той разкри, че целта на целия екип е да модернизират болницата с високотехнологично оборудване. Това на първо място ще осигури по-добро и качествено обслужване на пациентите, ще си съкрати престоя в болницата, както и времето за възстановяване. Той допълни също, че за болницата това са високо заплатени клинични пътеки, които ще увеличат приходите й.

- Наскоро в интервю, проф. Балтов обяви, че част от планираните ремонти дейности не са извършени. Това така ли е и какви са заделените средства за ремонт на клиниките?

- Пламен Милев призна, че за съжаление има забавяне. То е най-вече по отношение на спешните кабинети, които трябва да се обновят по проект с европейски средства. Този проект е стартирал още през 2018 г. Пандемията от КОВИД-19 наистина е отложила изпълнението му, но тя започна през март 2020 г. Сега вече цените на строително-монтажните работи са по-високи и масово строителите се отказват.

"Министерството на здравеопазването трябва да намери решение дали да продължи проекта или да го прекрати. В случай, че реши да го прекрати имаме готовност да извършим ремонта със собствени средства и няма да оставим медиците от спешните кабинети да работят в тези условия. С близо година забавяне стартира и ремонта на урологията.Там се натъкнахме на друг прецедент. Средствата за ремонт са осигурени, отпуснати по целева сметка, избран е изпълнител още миналата година, но въпреки това тогавашният директор - проф. Поромански не стартира въпросния ремонт. Вместо това еднолично решава с част от парите да плати оборудване, което по договор е закупено на разсрочено плащане. Междувременно цените на строително-монтажните работи се покачиха и сега освен, че ще трябва да намерим финансиране да възстановим похарчените пари за ремонт се налага да търсим и допълнително финансиране, с което да заплатим управленските грешки на предишното управление", разкри още Милев. 

- В какво финансово състояние е болницата сега?

- Според прокуриста наличието на просрочени задължения само по себе си показва, че финансовото състояние на болницата не е добро.

"В същото време обслужваме банковите си кредити, погасяваме текущите си задължения и топим просрочията. Това показва, че болницата има потенциал и при спазване на финансова дисциплина в рамките на 1-2 години ще се справи и ще излезе на печалба", допълни той. 

Възможно ли е управлението на финансовите потоци да бъде прозрачно?

По думите му то и във момента е прозрачно, доколкото на всяко тримесечие принципалът в лицето на МЗ получава подробни отчети за всеки похарчен лев и за всяка получена сума.

Милев обяви, че допълнителна прозрачност ще бъде въведена и след като преминат търговете по обществени поръчки, които текат в момента. "Тогава ще качим на сайта доставчиците на медицински изделия, консумативи и лекарства. Предвиждаме да качим на сайта и доставчиците на външни услуги", уточни той. 

- Как се управлява болница като „Пирогов“?

- "На първо място медицинските екипи, които работят трябва да са мотивирани. Това е причината "Пирогов" да е сред първите болници присъединили се към Колективния трудов договор, с който се увеличиха заплатите на лекари,медицински сестри и специалисти. Този процес ще бъде продължен и занапред. Нашата задача е всяка година да има увеличение на заплатите. Ще започнем с промяна на правилата за допълнително материално стимулиране. Човешкият фактор е най-важен в една болница. “Пирогов” не е подминат от кризата с липсата на квалифицирани специалисти. Не можем постоянно обаче да виним държавата, че не прави нищо по въпроса", каза Милев. 

- Според него грижата за кадрите следва да падне основно на работодателя, какъвто е болницата като търговско дружество.

- "Ето защо ще предложим ясни правила за кариерно развитие на младите специалисти. Паралелно с модернизирането на апаратурата в болницата ще квалифицираме в чужбина и млади лекари, които да работят на тази апаратура, като това ще стане за сметка на болницата. Този процес ще започне още в края на тази година", обяви прокуристът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук