Промените в климата са основен акцент на деловата програма в рамките на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, които ще се проведат от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив.
 

Представители на научни институти и на бизнеса ще търсят модели за справяне с проблема.
 
Кръгла маса на тема ,,Предизвикателствата и решенията за земеделието, свързани с  климатичните и екологичните промени“ ще се проведе на 20 февруари.
 
Председателят на Селскостопанската академия  проф. д-р Мартин Банов ще представи доклад „Новите зелени приоритети в Общата селскостопанска политика,  научни подходи и иновативни решения, свързани с адаптиране към климатичните промени и намаляване на вредните въздействия върху околната среда“.
 
Ще бъдат презентирани практики за устойчиво земеделие, растителна селекция, намаляването на екологичния отпечатък в животновъдството. Селскостопанската академия организира още една кръгла маса – „Как да защитаваме по-добре растенията в променящия се свят“, на 21 февруари.
 
В същия  ден международна конференция ще събере представители на институти и фирми за дебати по темата „Биологичното земеделие - решение за промени в климата“.
 
Екологичната тема е водеща и за кръглата маса „Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда“ на 20 февруари. В дискусията ще се включат представители на основните браншови сдружения от отрасъла.
 
„Коронавирус и превенция“ и „Винотерапия“  са основните теми на обществен форум, иницииран от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Той ще се проведе на 22 февруари.
 
В същия ден ще бъдат обявени и победителите в конкурса „Изборът на потребителя“ за най-предпочитаните продукти, представни в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Посетителите дават своите оценки, като дегустират  храни и напитки в уникалния Град на виното и деликатесите.
 
26 събития включва съпътстващата програма на четирите изложби. Те приключват на 23 февруари, когато ще станат ясни имената на посетителите,  спечелили наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: кафе машина за капсули Caffetiammo, подаръчна кошница от фирма „Ростар“ и бензинова моторна резачка RURIS 242 заедно с аксесоари за нея.   
Гостите на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване ще видят иновации, демонстрирани от близо 650 компании от 30 държави.
 
Експозициите може да се разгледат от 9 до 18 ч., в неделя – до 14 часа. Билетът струва 7 лева, а за ученици и пенсионери е  4 лева. Специалистите имат право на безплатен достъп с покана от фирма и онлайн регистрация.