Решението заведенията да останат затворени поне до 31 януари като част от мерките за преодоляване на пандемиата от коворнавируса засили агонията на ресторантьорския бранш под тепетата.


Равносметката дотук е повече от притеснителна - близо 200 ​обекта на обща стойност над 100 мил. лева се продават в Пловдив, но интересът към всички тях засега е нулев, пише Марица бг.

Кризата не е пощадила никого - от малките квартални кръчми, до култуви заведения в центъра на града. Цифрата на затворените обекти само ще расте през следващите седмици, прогнозират от бранша. 

Някои от заведенията са не тезгяха повече от година. Такъв е случаят с помещението на рок бар „Download“ на улица "Лейди Станфорд" (преди това там беше друг култов клуб - "Библиотеката") в перфектния център на Пловдив.

 

Ковид агония: Заведения за над 100 милиона лева на тезгяха в ПловдивНовиниИнформация

Собственикът продава цялата 4-етажна сграда за 1,6 милиона лева

в която два от етажите са пригодени за заведения.    

Популярно заведение на бул. "България" в "Кършияка", където последно се помещаваше пицария "Верди", също е за продан. Помещението с квадратура от 424 кв. м има капацитет 130 места в салона и прилежаща градина за още 300 души, а цената, срещу която се търгува, е 1,4 млн. лева. 

Дори и Старият град, който доскоро беше интересен за повечето инвеститори, усеща кризата. Две от популярните заведения там също търсят нови собственици. Култовото кафе „Старинно“, което е и едно от най-старите заведения в града изобщо, се продава срещу 460 хил. лв., а

бившето заведение „Алафрангите“ може да намери нов собственик срещу 1,1 млн. лв.

В кварталите също се разпродава яко. Клуб "Кофеин" в "Смирненски" е един от най-скъпите имоти на пазара в Пловдив с цена от близо 1 млн. лева. Заведението беше едно от най-вървежните в квартала и в летните месеци често беше пълно заради голямата си градина от 600 кв. м и капацитет от близо 300 места. 

В арт-квартала "Капана" също има заведения, които търсят новия си собствник. Напълно готово и ремонтирано помещение на една от най-оживените пешеходните улици в квартала - "Златарска", което никога не отвори, пък се предлага в момента за 880 хил. лева. Не липсват и по-малки квартални ресторанти за продан - като култовата кръчма "Метроном" в кв. "Източен", за която собственикът търси 75 хил. лева.