Най-сляп е този, който не иска да вижда, гласи популярна холандска поговорка. По всичко изглежда, че „Просто Киро“, както депутатките от ПП с комсомолски плам в очите обичат да наричат премиера, я знае добре.

Далеч не само заради привързаността на ментора на „промяната“ – разградския олигарх Иво Прокопиев към офшорките, и по-специално към едни, регистрирани именно в тази скандинавска държава. А заради факта, че Кирил Петков упорито доказва холандската мъдрост, откакто е на власт. При това, показвайки, че за „промяната“ в негово лице „слепите петна“, както авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ прецизно обрисува Прокопиев, са дори не едно, а много. И все олигархични.

Петков сам демонстрира това с две свои прояви – от парламентарната трибуна и от ефира на NOVA.

В петък, по време на редовния парламентарен контрол, премиерът на държавата призна, че в прословутия списък от 20 души, които според него били в дъното на корупцията у нас, не фигурира името на разградския олигарх. На упоритите въпроси защо, отговор не даде. Ако си мислите, че е заради бъг в Гугъл, който изненадващо измести дори МВР като основен инструмент на „промяната“ за разследване, далеч сте от истината.

Елементарните проверки с ключови думи „Иво Прокопиев“ и „корупция“ показват десетки хиляди статии по темата. За да сме по-точни – 42 500. На този фон, дори през годините да си бил глух и да не си чул за потвърдените от няколко съдебни състави запори на КПКОНПИ за над 200 млн. лева престъпно придобито имущество на каолиновия бос, трябва да си бил и напълно сляп. За да не видиш хилядите причини разградският олигарх да е на първо място в списъка.

Или просто да си прокси на същия този олигарх във властта.

Какъвто сам доказа Кирил Петков, че е, като го пропусна услужливо.
А очевидно не е и само негово прокси. Поне такъв е натрапчивият извод от втората проява по темата на Петков за времето от само няколко часа. В събота сутрин, докато си пиеха кафето в опит да се събудят, зрителите на NOVA се оказаха заложници на поредните покъртителни умозрения на премиера, от които разбраха обаче няколко важни неща.

Първо - „прагът му е толкова нисък“, че предпочита да разследва корупцията и да прави списъци през Гугъл, отколкото през прокуратурата и…..МВР. Нищо, че МВР е под негов контрол, а иначе претендиращият за харвардско възпитание премиер доказа през последните седмици, че добре е усвоил тактиките да използва вътрешното министерство за бухалка.

И второ, но далеч не по важност – освен Прокопиев в списъка липсва и друг олигарх-емблема на корупцията у нас – банкерът-беглец Цветан Василев. Да, същият онзи, който източи милиардите от КТБ и освен подсъдим у нас се оказа обект на правен интерес и в цяла редица чужди държави. Не само, а

Кирил Петков влезе в ролята на основен защитник

на датиращото от години искане на Василев да даде показания пред българския съд по скайп вместо да изпълзи най-сетне от бърлогата си в Белград и да застане на подсъдимата скамейка в България.

На този фон едва ли вече има изненадани, че едно от малкото имена от списъка, размятани от „Просто Киро“ е на основния враг на вече споменатите двама олигарси. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който се превърна в машина на клеветите и лъжите им именно защото вече години разкрива престъпленията им и мрежата от корупционни практики, с която единият източи, а другият продължава да точи обществото и държавата.

А вместо финал ще цитираме друго умопомрачаващо с логиката си твърдение на премиера. Пеевски е в списъка, защото е „избран от „Магнитски“, а сега стои на първия ред в парламента“. Тъй като знаем, че Кирил Петков нито обича да чете, нито да спазва законите, ще му припомним, че депутатите в тази държава наистина са в парламента, защото са избрани. От гражданите на държавата.

А що се отнася до „Магнитски“ – макар да сме сигурни, че хората в американския списък не се озовават там след проверка в Гугъл за разлика от тези в списъка на Кирил Петков, могат да попаднат в него и заради нечии манипулации и лъжи. Например на разградския олигарх Иво Прокопиев и неговата машина за машинации от над 25 медии, НПО-та бухалки и политически проксита.