Средната цена на купуваните апартаменти в София е 115 900 евро, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. По време на пандемията имотите поскъпнаха значително, но от края на 2021 г. цените започнаха да нарастват още по-бързо.

В резултат през 2022 г. повишението на цените на жилищата в София е с над 20%, при 8-10% ръст за предходната година, посочват консултантите.

Средната цена на жилищата в София на база реално сключени сделки е 1470 евро/кв. м. при 1200 евро/кв. м. година по-рано.

За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро. В края на 2021 г. цените достигнаха близо до пика от 2008 г., а към момента жилищата в София се продават с около 200 евро/кв. м. над тези нива.

Заради нарасналите разходи за живот цените на имотите вече са много високи за значителна част от купувачите.

При положение, че хората дават повече пари за битови сметки и за храна, им остават по-малко средства, които могат да използват за вноски по ипотечен кредит.

Въпреки това търсенето на имоти остава по-голямо от предлагането. Причината за това е, че много от сделките са с цел инвестиция и предпазване на спестяванията от инфлацията.

Дори хора, които имат събрани само половината от необходимите пари за покупка на апартамент, предпочитат да вземат кредит и да ги вложат в имот, вместо да ги държат в банка при близки до нулата лихви.

Наред с това хората искат да живеят в по-хубави и по-големи жилища. Затова при финансова възможност купуват по-хубав апартамент за семейството си.

През цялата 2022 г. имаше значително търсене на имоти, но недостатъчно предлагане и дори към момента немалка част от търсенето остава незадоволено.

Тенденциите при жилищното кредитиране оказват много голямо влияние върху пазара на имоти. Близо 97% от жилищните кредити в страната са в левове. Лихвените проценти по жилищните заеми продължават да са на изключително ниски нива.

Продължава ръстът при отпускането на кредити. А това е стимул за пазара на имоти.

Очакванията са за плавно повишение на лихвените проценти, което обаче няма да промени значително месечните вноски на кредитополучателите, посочват консултантите.

Важна роля в този процес имат наличните депозити в българските банки и все още близките до нула лихви по депозитите, които задържат на ниско ниво индексите, използвани за изчисляване на лихвените проценти по кредитите.

Доходите нарастват

Купуваме 1 кв. м жилище в столицата с 1,2 заплати

Достъпността е на добри нива 

Жилищата в София са значително по-достъпни спрямо апартаментите в столиците от Западна Европа.

Пазарът на жилищни имоти се влияе от редица фактори, които продължават да се движат в положителна посока.

Безработицата остава на ниски нива - под 5%, а доходите на хората продължават да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите, пише в анализ на консултанти на пазара на имоти. Това задържа достъпността на жилищата на добри нива.

За покупката на 1 кв. метър жилище в София са нужни около 1,2 средни месечни софийски заплати. Това прави апартаментите в столицата много достъпни.

За сравнение, в предходния пик на пазара на имоти през 2008 г. са били нужни 3,4 месечни заплати за покупката на същата площ.

Жилищата в столиците в Западна Европа са в пъти по недостъпни за местните жители отколкото софийските имоти, въпреки значително по-високите заплати, които получават там.

Съществено значение за пазара на имоти в България е бурното строителство. Благодарение на него търсенето на къщи и апартаменти не води до още по-голямо покачване на цените. За разлика от Западна Европа, където има значително по-голям дефицит на апартаменти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук