Петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверят лично в Софийския градски съд (СГС) причините за отлагането на знакови дела. Инспекцията им ще обхване процесите срещу бившия шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров и срещу групата на Марио Николов и Людмил Стойков. ВСС ще провери и делото срещу Николай Методиев-Пилето, съобщава в електронното издание на в. "Дневник"
Процесът срещу обвинения в контрабанда Методиев не можа да започне на два пъти, като последното му връщане предизвика скандал и на съдията Димитрина Ангелова беше "обърнато внимание". Ангелова извика в съда 20 подсъдими, експерти и свидетели само за да им съобщи, че заради разминаване на две дати в обвинителния акт ще върне делото в прокуратурата.

В средата на октомври след двегодишно разследване делото за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД срещу разкритата от ОЛАФ група "Николов - Стойков" започна в СГС. Бившият собственик на курорта Дюни и спонсор на президента Георги Първанов Стойков не е сред подсъдимите, а за измамата отговарят Николов и още осем души.

Процесите срещу Пилето и за източването на САПАРД се следят с особено внимание от Европейската комисия. Следващият й доклад за съдебната реформа се чака през февруари. Над 28 са делата от обществен интерес в България, които Брюксел "води на отчет".

При новата инспекция ще бъде отделено специално внимание защо вече четири месеца не се насрочва делото за пране на пари срещу Валентин Димитров. В понеделник Софийският градски съд даде ход на процеса срещу бившия шеф на "Топлофикация" за безстопанственост. Става дума за похарчени близо 2 млн. лв. за джет, джакузи, шампанско, реклами и други. Димитров вече получи пет години затвор за недекларирани сметки в Австрия. Тази присъда се обжалва.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призова колегите си във ВСС да бъдат внимателни, тъй като съдиите трябва да решават делата спокойно и без страх кога и от кого ще бъдат проверени. /БЛИЦ