Трагична развръзка на първата за годината донорска ситуация. Близките на един от бъбречно-трансплантираните съобщиха, че той е починал след усложнения, съобщава bTV.

В края на януари в Александровска болница беше трансплантиран бъбрек на 47-годишния Красимир Илиев – баща на две деца, който никога до момента не е бил на хемодиализа. До 10-тия ден след трансплантацията се възстановява добре.

„Неговата мечта се превърна в най-големия ужас“, каза Жечка Илиева.

Красимир преживява още две операции по спешност и умира на 13 февруари. Близките вярват, че реакцията на медиците е закъсняла, а информацията, която получават от тях, е твърде оскъдна и до ден днешен не знаят как се е стигнало дотук.

„Никой не дойде да ни попита – а вие как сте. А минаваха по коридора с очи вперени или в телефона, или в земята или в тавана, сякаш ние сме невидими“, сподели Жечка Илиева.

От Александровска болница съобщиха, че са назначили вътрешна проверка.

От лечебното заведение обещаха да отговорят на въпросите след края на проверката.

Здравният министър също е възложил на Агенция "Медицински надзор" да разследват как се стига до смъртта на Красимир.

„Ако опитността е нещо, което учи, по-добре грешките да не са хора. Няма да спре сърцето да ме боли – мен и цялото ми семейство... на децата му. И не искам тази болка да я изпитва никой друг“.

Министерството на здравеопазването изчислява, че при бъбречни трансплантации у нас пациентите преживяват в над 90% от случаите.

От 2016 г. до 2018 г. у нас са се извършили съответно 37, 40 и 29 трансплантации на година.

Данните показват, че през 2016 г. са починали трима трансплантирани, през 2017 г - четирима, а през 2018 година – един.