18-годишен ученик е най-малкият наркозависим, с когото работя, но вече деца в 5-6 клас клонят натам и започват с марихуана. Това заяви бившият психолог от затвора в Казичене Калин Гайтанджиев пред NOVA.

"Метаамфетаминът е модерната дрога в момента, която е евтина и достъпна. Синът ми в 6-ти клас пък има съученик, който отказал вече цигарите, но има интерес към марихуаната", каза той.

По думите му това, че хората все повече шофират под въздействие на наркотици, е симптомът на едно болно общество.

"Видяхме поредното цинично и аргогантно отношение към живота, който вече не е ценност. Достойнството на човека се
изменя като ценност и е важно да се покажем като непукисти, качвайки се дрогирани зад волана. Проблемът е отношението ни към ценностите", уточни психологът.

"Сам човек не може да работи със зависим. Винаги трябва да има екип. Става дума за психотерапевтични групи за зависимости. Гърция се справя добре - там има терапевтични общности, в които човек стои с години с идеята да възстанови същността си", каза той.

Гайтанджиев разказа за младеж на 23 години, който се върнал към дрогата, понеже бил ошамарен от майка му и по този начин тя го е унизила. "Именно унижението е това, което провокира хората. Еднократният шамар на майка му го връща към унижението от едно време", заяви той.

Според него често взеимането на наркотици от деца е насочена към близките им. Например един тийнейджър чрез употребата на амфетамини иска да покаже на обсебващата си майка, че може да стане самостоятелен. 

"Познавам трима в затвора, които спряха хероина и са абсолютно чисти. Познавам и 300, които продрусаха там. Те са оставени без смислена дейност в течение на години", каза още той. 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук