Друсането с подобно вещество може да е изключително опасно и води до пристрастяване, не спират да алармират специалисти. Ниската цена на удоволствието и безпроблемното му закупуване обаче заглушават гласовете им и тласкат тийнейджърите към все по-честата употреба на райски газ, пише Марица бг.

Основният въпрос, който излезе на преден план, е дали това е безвредна дрога и въобще може ли да съществува подобно понятие.

Оказа се, че балоните и флаконите, пълни с божествения въздух, замениха изключително бързо нормалните занимания на тийнейджърите.

Така вместо 11-годишно дете да учи и да си играе с играчки, подходящи за възрастта му, то посяга към нова опасна игра, която никой не знае как ще свърши. 

След като в края на юли проблемът с употребата на райски газ стана болезнено актуален, Народното събрание прие ударно на две четения в последния си работен ден забрана за продажбата на райски газ на деца до 18-годишна възраст.

Текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха подкрепени от всички политически сили.

Извънредната законодателна инициатива дойде и след настояване от страна на омбудсмана за спешни мерки. С приетите поправки в Закона за здравето диазотният оксид (райски газ) бе забранен за продажба в магазини и онлайн, включително и пълнители с него.

Освен това се забрани употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.  

Промените предвиждат сериозни наказания за нарушение забраната за продажба.

Глобата за физическите лица е от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Депутатите приеха и промяна в Закона за закрила на детето, където също се забранява употребата на диазотен оксид от деца.

Вече бившата министърка Корнелия Нинова разпореди засилени проверки на Комисията за защита на потребителите за продажба на райски газ.

Само в рамките на три дни бе констатирана продажба на опасното вещество в 11 магазина и 13 сайта, като веднага бяха издадени заповеди за спиране на продажбата. 

Инспекторите са на терен в цялата страна и най-вече по Черноморието - в магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, магазини за парти стоки и други. Всеизвестен факт е, че тийнейджърите на почивка там си доставят по много от евтиното удоволствие.  

Регионалните дирекции на комисията установиха, че голяма част от продуктите, съдържащи райски газ, са опаковани в кутия с етикет: капсули за сметана с вкус и аромат (различни търговски марки), метални капсули, пълни с N2O или азотен оксид (Е942) за приготвяне на сметана, мусове, кремове със съдържание около 8.2 грама диазотен оксид, показа проверка на "Марица".

А в платформите за онлайн продажби обявите за този продукт дори се увеличават. 

При проверките на сайтове, които продават райски газ, стана ясно, че три от тях съдържат информация за собствениците и тя е предоставена на Главна дирекция „Контрол на пазара“ за извършване на проверки на място.

Останалите десет сайта от тези, за които е установено, че предлагат за продажба опасния продукт, не са обявили кое е лицето, което продава райски газ. 

Предприе се ход за извършване на контролни поръчки, за да се стигне до анонимните търговци. До платформите OLX и bazar.bg, където продуктът се предлага в изобилие, бяха изпратени писма с искане за предоставяне на информация за всички, които предлагат за продажба райски газ.

Като всяко чудо за три дни обаче темата бързо слезе от пиедестала, особено покрай политическите вълнения и страсти. Райският газ продължава да се продава почти навсякъде, а подрастващите се усъвършенстват в това да си го набавят, независимо дали става по-трудно, или не.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук