Игри от рода на „Син кит“ и „Момо“ могат да станат причина за проявата не само на самоагресия, но и на агресия между децата на площадката или в училище. Това каза психологът Бисера Борисова за агенция "Фокус".

По думите ѝ за съжаление това показват фактите. „Затова ако позволяваме на децата си да използват игри и интернет, то нека дейността им да е образователна, забавна, с някакъв позитивен резултат, а не такива, които предразполагат към агресия. Играта „Момо“ не е единствената, която подтиква към агресия. Има и много други такива“, каза още Борисова.

Тя добави, че в Благоевград е работила с няколко деца, които са били подвластни не само на игри като „Момо“ и „Син кит“, а изобщо и са били пристрастени към употребата на интернет на различна възраст. „Работата ни в такива случаи най-общо се изразява в това да отклоня фокуса на внимание от интернет и игрите. Когато става дума за проблеми при деца, то дейността ми обхваща цялото семейство – майка и баща, така че и те да знаят как да се държат и какво да правят. Причината е, че много родителите например дават телефон на детето, за да могат да го нахранят, но това не е правилен подход“, отбеляза Борисова.

Тя уточни, че детето ще играе през това време на телефона, отваряйки устата си механично, но така няма ред в нещата. „Според мен най-важното нещо е да има дисциплина. Не можем да лишим децата си от нещата, които вълнуват младото поколение, защото забраните като цяло не вършат работа, но можем да им обясним нещата и всичко да бъде контролирано. Това важи в случаите, когато детето е по-малко“, заяви Борисова.

Според нея когато е по-голямо, то трябва да му обясним кое е добро и кое е лошо, така че то да започне да се учи на това. „Друга част от работата ми с подобни деца е да ги насоча към дейности като спорт, разходки на открито, четене на книги. Цялото семейство пък заедно работи в посока на това – да се намери баланса, а не: „Ето ти лаптопа или телефона, гледай тук тази анимация, а през това време аз ще те нахраня“. Това не е здравословно. Нито за психиката, нито за физиката на детето, защото тогава умът е ангажиран и храната не се усвоява добре от организма“, коментира Борисова.