Не възпрепятстваме излизането на никого от страната. Това каза Иво Писанов от "Пътна полиция" на брифинг по повод системата за административно-наказателната дейност на граничните пунктове.

"Ние не забраняваме на никой да напусне страната. Това, което правим е спазване нормата на закона.

Когато водач има незаплатени глоби, които са влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове. За да влязат в сила, трябва да са връчени, трябва да е минал срокът за обжалване и доброволно плащане.

В този случай водачът не може да бъде водач. Законът казва, че ние трябва да му отнемем книжката до заплащане на глобите", каза още той, цитиран от Фокус.

"Пътниците, които подлежат на контрол, при тях единствено и само връчваме електронни фишове. Ние от тях не изискваме заплащането на глобите. Така че пътниците по никакъв начин не ги спираме, за да ги караме да плащат.

Ние и водачите не караме принудително да си плащат. Предоставяме им условия на място на контролно-пропускателния пункт да заплатят, ако имат желание. На 99% хората си заплащат глобите", добави Писанчев.

На въпрос как ще коментира позицията на омбудсмана, че не трябва да се спират гражданите с неплатени глоби да излизат от страната, той добави, че омбудсманът на Република Българи е институция и не би си позволил да коментира.