Не съм чел доклада на ДАНС, няма го при мен, но дори да го бях чел, нямаше да ви кажа, защото не съм като политически лидери, които свободно боравят с класифицирана информация. Това заяви от Бургас президент Румен Радев.

"Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се разбере, че някой е агент, не означава, че моментално трябва да бъде изгонен. Трябва да се установи какви хора е вербувал, на какви хора е въздействал, на кого е давал информация. Когато се експулсира, всичко това отпада. С тези действия се лишава от такава възможност. Тези, които настояват за такива действия, не познават характера на службата", сподели той. 

"Действия, които се прикриват зад декларации и клетви в евроатлантическа ценност, ни отдалечават от ЕС и НАТО. Тези, които ръсят класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона. 

Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозона и да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има шпиони. Не съм чул лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за професионализъм и по-професионално отношение. 

ДАНС е важен елемент от националната сигурност. Не е боксова круша, на която да се упражняват невежи политици. Когато го атакуват, ДАНС е длъжен да се защити, както и националната ни сигурност", каза още държавният глава пред журналисти. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук