Президентът Румен Радев днес ще произнесе реч в рамките на Общополитическия дебат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той проведе редица двустранни срещи - една от които с австрийския му колега Александър Ван дер Белен.

След разговорите стана ясно, че Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген, а Радев отправи препоръки и към кабинета по тази тема.

Среща с Александър Ван дер Белен, иракския премиер Мохамед Шия ал Судани и с президента на Молдова - Мая Санду. 20 минути разговори с Ван дер Белен, но резултатът - Виена не прави крачка назад в позицията си срещу членството ни в Шенген.

След срещата Румен Радев критикува правителството:

"То просто в момента няма политика или аз не съм я видял. Пак казвам, въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите среди, както в Австрия отидох с бизнес форум, трябва да се работи с академичните среди, трябва да се работи с медиите, с обществени организации".

Според Румен Радев обещанието на премиера Николай Денков да забрани вноса на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите.

Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

"За да се управлява държавата, трябва да се управлява така, че да има доверие в хората и те ще дадат доверието си, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес, интересът на българската икономика и на българските граждани", коментира президентът.

За открития край Тюленово дрон Румен Радев очерта като най-важен въпроса какво може да причини тази машина и обвърза този инцидент с недостатъчното средства за българската армия. Отново повтори предупреждението си, че начинът, по който се отнасяме към войната в Украйна, ще доведе да увеличаване на интензивността ѝ и до разрастването ѝ.

"Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем - там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби. Така, че всичко това - ако не вземем мерки и не разберем, че трябва да сложим час по-скоро край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас".

Войната в Украйна ще е само част от обръщението на президента пред Общото събрание. Той съобщи, че ще акцентира и върху реформата на международните институции, защото и светът вече е променен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук