Ръст на туристи очакват хотелиери от Слънчев бряг. Пред БНТ Румен Мончев, чийто хотел е резервиран над 90 процента за Великден, сподели, че е изненадан от големият интерес от страна на турските и от гръцките туроператори. 

„Традиционно за Великден очакваме румънци и българи. Нямаме затруднения. Българите преоткриха Слънчев бряг и не се вълнуват от такива злословия, които постоянно се приказват преди сезона. Всичко е нормално при нас. Има ток“, добави той, след като кореспондентът Давид Сукнаров коментира твърденията, че имало опасност районът, където са повечето хотели на първа линия, да останат без улично осветление заради спряно електроподаване.

„След появили се информации, че заради липса на алейно осветление Слънчев бряг няма да е готов да посрещне туристи за Великден, от дружеството, което стопанисва курорта, казаха, че макар в момента да сме извън активен летен сезон, то се поддържа в зона „изток“, където се регистрират поток от граждани и има административни сгради. Според тях са неоснователни твърденията, че няма да може да бъдат посрещнати туристи за големият християнски празник“, изтъкна Сукнаров. 

От дружеството казват още, че е практика осветлението в тази зона да бъде спирано и пускано на сектори извън активният сезон, но ако има заявки на хотелиери, че ще отворят по-рано, то се обезпечава, добави той.

„Сезонът ще е по-добър. Изненадан съм, че имаме много запитвания от Гърция, Турция. Може би заради земетресението се насочват към нас. Гърците откриха поклоническия туризъм в този свят за тях и за нас град Несебър“, заяви хотелиерът Румен Мончев.

Христина Славова от Бургаската туристическа камара пък каза, че се очакват повече туристи от Великобритания, Германия и от Централна Европа. Според нея това е следствие на плануваните повече чартърни полети към Южното Черноморие. Има и повече заявени туристи от Израел, и от съседните държави.

„Между 15 и 30% ще се оскъпи почивката през тази година. Всичко обаче зависи от това как вървят цените и инфлацията“, коментира тя. 

Туроператорът Иван Кирязов коментира, че от Беларус и Русия няма да има туристи по обясними причини, а от Украйна туроперераторите започват дейността си малко по-плахо.

„Добре вървят (б.а. резервациите) в Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Има около 10% ръст на туристите от Чехия и от Словакия, а от Полша и от Унгария – 15%“, каза още той.