Бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев и негови приближени, заемали различни постове в министерството, са в дъното на скандала в “Пирогов”, коментираха медици от спешната болница и бивши кадри от здравното ведомство, пише Труд бг.

Целта на отстраняването на директора на “Пирогов” била да се овладее болницата, която нито е във фалит, нито в толкова тежко финансово положение, колкото се опитва да я представи министър Христо Хинков.

Според депутати Семерджиев кадрувал упорито в министерството и вече диктувал предстоящи смени на шефове и в други държавни болници.

Лекари припомнят, че кариерата на Хинков като администратор започва при Семерджиев, през 1999 г., когато влиза в екипа му като началник на отдел “Проекти”, а след това става и зам.-директор на НЗОК. В момента началник кабинет на Хинков е Красимир Николов, който е първи братовчед на Семерджиев.

Същият е заемал този пост и когато Семерджиев бе служебен министър на здравеопазването в кабинета на Огнян Герджиков.

Още един ценен кадър на Семерджиев е изпратен да напътства 70-годишния министър Хинков. Стоян Стоянов - на 72 години, назначен за главен секретар на министерството. Заемал е същия пост и при Семерджиев.

Според медици целта на Хинков-Семерджиев & Co е да овладеят болницата за спешна помощ. Според лекари констатациите от одита, който Хинков размахва си силно преувеличени, а част от тях той тълкува повратно, а целта е отстраняване на сегашния шеф на болницата д-р Валентин Димитров, който е пречка за плановете на Семерджиев и компания.

В началото на вчерашното заседание на здравната комисия в парламента и проф. Костадин Ангелов обяви, че одитният доклад, съдържа противоречиви данни и настоя проверка на “Пирогов” да бъде извършена от външен одит. Така, според него никой няма да се съмнява в обективността на предоставената информация.

Проф. Ангелов каза, че отстраняването на Валентин Димитров е “политическа поръчка” и припомни, че решенията за обществени поръчки се вземат от съвета на директорите, а шефът на болницата “няма вина” за тях.

Д-р Димитров разказа, че и най-голямата детска реанимация е тотално недофинансирана - едва на около 20%, а останалите пари се прехвърлят от други дейности в болницата. “Поставих и този въпрос пред Хинков. Получих отговор от администрацията на здравното министерство, в който ме съветваха да се обърна към НЗОК”, разказа д-р Димитров.

Хинков продължи да повтаря тезата си, че одитът съдържа данни не само за финансовото положение на болницата, но и за дейността на директора Валентин Димитров.

“Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, особено на Закона за обществените поръчки”, каза той. Обясни и, че одитът бил предизвикан от сигнал на фирма за кетъринг.

Комисията по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница “Пирогов” д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Д-р Димитров покани прокуратурата да провери работата му

Болницата ще съди Хинков за уронване на престиж

Болница “Пирогов” ще заведе срещу министъра на здравеопазването Христо Хинков колективен иск за обида и уронване на авторитета. Това каза пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той.

“След инсинуацията, че болницата фалира, 2574 медици са притеснени, че няма да си вземат заплатите, а хиляди пациенти живеят в напрежение дали ще получат адекватна помощ, заяви д-р Валентин Димитров и покани прокуратурата и финансовия министър да проверят работата му.

Д-р Димитров обяви още, че в писмо до МЗ е отправил и предупреждение към проф. Христо Хинков, че обществената поръчка, която са извършили във ведомството през месец септември подлага под заплаха болницата и нейното функциониране.

Д-р Димитров отново подчерта, че за времето, за което е начело на “Пирогов”, дружеството е на печалба.

“Не съм магьосник - мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лева.

През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лева. Към 31 октомври 2023 г. - над 1 112 000 лева.

Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, категоричен бе директорът и допълни: “6-те милиона е загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че тук не чувствам вина.”

Той подчерта, че всякаква намеса на “Пирогов” в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия пациент. Но все пак добави, че са му се обадили от всички парламентарни групи, за да го подкрепят.

Рекордът е на д-р Петрана Кондова - 13 години 

14 директори за 72 години

От основаването си през декември 1951 г. до 1965 г. шефовете на “Пирогов” са били главни лекари. След 1965 г. титлата вече е директор. Рекордьор сред тях е д-р Петрана Кондова - 13 години. След промените - проф. Спас Спасков - 8 години.
Ето кои са били шефове на “Пирогов” досега: 

1951-1965 - главен лекар
Първият главен лекар е бил д-р Ангел Симеонов от 1951 до1953 г.
От 1953 до 1958 г. - главен лекар д-р Деветаков 
От 1958 до 1965 г. - главен лекар д-р Хр. Здравков

От 1965 г. - досега - директор
От 1965 до 1978 г. - д-р Петрана Кондова
От 1978 до 1989 г. - проф. д-р Манол Ванев - генерал-майор от БНА
От 1989 до 1991 г. - доц. д-р Георги Каменов
От 1991 до 1992 г. - проф. д-р Милан Миланов
От 1992 до 1997 г. - проф. д-р Емил Таков
От 1997 до 2000 г. - проф. д-р Георги Златарски
От 2000 до 2008 г. - проф. д-р Спас Спасков
От 2008 до 2011 г. - проф. д-р Димитър Раденовски
От 2011 до 2017 г. - проф. д-р Стоян Миланов
От 2017 до 2021 г. - проф. д-р Асен Балтов
От юли 2021 г. до юли 2022 г. - проф. д-р Иван Поромански
От юли 2022 г. до момента - д-р Валентин Димитров

Заплашиха проф. Ангелов със скъсване на менискус 

ДСБ се сетиха, че Хинков е техен министър

На втория ден от скандала за “Пирогов” ДСБ, която е част от ППДБ се сети, че проф. Хинков е техен министър. От името на депутатите от ДСБ Йордан Иванов заяви вчера в парламента, че министър Хинков е дългогодишен член на ДСБ и се ползва с нейната подкрепа в битката му с корупционни практики, както и всеки един друг министър в настоящия кабинет, който води такива битки.

Според Иванов буди недоумение как цялата политическа власт в държавата вече втори ден се занимава с директора на една болница.

И обвини шефа на парламентарната здравна комисия и бивш министър по времето на ГЕРБ Костадин Ангелов, че “видимо се е запътил към поста на здравен министър и искаме да го предупредим, че начинът, по който го прави най-вероятно ще доведе до скъсване на менискус”.

В ДСБ били сериозно притеснени от изказването на министър Асен Василев пред медиите в парламента в сряда, че министър, който няма подкрепа от партиите за политиката си, трябва да подаде оставка. Според Йордан Иванов това автоматично означавало, че всеки министър сам трябва да се “сговаря с ГЕРБ и ДПС”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията 

Христо Хинков е здравен министър на “Продължаваме Промяната - Демократична България”. В никакъв случай не е наш. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

“Аз съм системен играч и системен политик. Днес следобед ръководството (б. р. - четвъртък), включително и изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, ще бъдат изслушани в Комисията по здравеопазването”, заяви Борисов.

На въпрос как може да се излезе от ситуацията, той каза: “Асен Василев даде вчера рецептата”.

В сряда финансовият министър обяви, че ако един член на кабинета не намира подкрепа за провежданите политики, трябва да подаде оставка.

“Принципалът, този които е избран от НС, е по-добре да си прави обществените поръчки. Той направи някакво действие, което се опитваме да си обясним с една болница. Като се усетиха, че е много поръчково, пуснаха проверки и на други болници”, заяви лидерът на ГЕРБ.

В тази (не)коалиция, докато всичко не се договори, нищо не е договорено, припомни старата си теза Борисов.

“Ние като говорим с Асен Василев не е нужно да ходят представители или нотариус, за поетите ангажименти. Към днешна дата това, за което сме се разбрали, и съм поел като ангажимент, винаги се е случвало”, коментира Борисов договорките с ППДБ.

За София Борисов обясни, че ГЕРБ са опозиция, софиянци избрали това. На въпрос искали ли са нещо от тях от ПП-ДБ, той отсече, че не са.

“Не сме водили разговор. Не разговаряме и не искам да разговаряме. Те си играят с други партии”, каза той.

И иронизира ППДБ, които ни “спукаха ушите, че имат екипи и София ще цъфне и вържа”, а първата седмица - бой по улиците, втория - блокаж от снега.

Доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ “Пирогов”: Не сме сергия, настояваме да се промени статутът на лечебното заведение

Докато в тази държава на болници като “Пирогов” се прави оценка само във финансов аспект, здравеопазването ни ще куца. Ние не сме сергия.

Какво значи финансов резултат, приход-разход? Ние сме болница, която лекува тежко болни хора в животозастрашаващи състояния. Какви са другите параметри, по които трябва да бъдем оценявани? Първо като финансова структура, или първо като болница?

Лекуваме финансите на държавата, или лекуваме болни, страдащи хора? Какво да е финансовото състояние на “Пирогов”? Ако пък някой се наеме да ми обясни защо “Пирогов” е търговско дружество, ще му се поклоня до земята. Настояваме да се промени статутът на лечебното заведение. Откакто “Пирогов” е търговско дружество, всеки един директор на болницата настоява за промяна на статута ѝ.

Единственият “финансист на “Пирогов” е Здравната каса, която на всичко отгоре се изживява като репресивна структура.

Докато получаваме пари само от здравната каса по пътеки, които на всичко отгоре са недофинансирани, кажете какви финансови резултати се очакват от търговско дружество? Статутът на болницата спешно трябва да се промени в спешен порядък.

Ние сме търговско дружество, което още като се хване пациентът за дръжката на вратата на “Пирогов”, вече сме на загуба. Отношението към болници като “Пирогов” трябва да се промени в спешен порядък, защото иначе страдаме всички ние.

Спас Спасков, шеф на “Пирогов” от 2000 до 2008 г.: На високо партийно равнище си раздават шамари 

“Пирогов” в момента е жертва на егото на политиците, които се опитват да докажат следното: Моята партия ще направи това, без да се интересува от твоята партия. И всъщност на високо партийно равнище си раздават шамари, а шамарите попадат на по-ниското равнище.

Това е чисто политически спор. Решили са, че болниците са удобно място, за да не се разшумяват другите неща, по които участниците във властта в момента също имат спорове.

Почти всички държавни болници имат дългове и ако някой иска да поправи това, трябва да види защо се случва. Очевидно е, че проблемът е общ. Ако се върнат назад във времето ще установят, че сходен проблем е съществувал.

Така е било и при предишния министър, и при министъра преди него, и при още по-предишния. Следователно нещо в самата система не е наред и там трябва да се търси причината, а не в хората. Но никой не тръгва да поправя системата, а уволняват директори.

А следващият, който идва още в началото е обречен на същата съдба, защото не е поправена грешката в общата организация.

Проф. д-р Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ “Пирогов”: „Пирогов“ работи твърде добре, но е под постоянен политически натиск  

Не знам кой информира и подвежда министър Хинков, но последното, което може да се каже за “Пирогов” е, че е западаща болница.

Толкова много се разви технологично, кадрово, включително и с много млади хора, като материална база и научно “Пирогов”, че това е по-скоро максимумът за една държавна структура. Особено предвид постоянните административни промени и политически натиск.

Всъщност, основният проблем на “Пирогов” май е, че работи твърде добре!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук