Предстоят разпити на съпругата на 30-годишния Манчо Панюков - Биляна, която обгоря най-тежко при трагедията в село Осиково и още се лекува в института "Пирогов".
През февруари Панюков зверски заклана двете си деца - Иво и Еди, и за палежа на семейна къща в село Осиково, при която обгоряха съпругата му и други нейни близки. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура - Благоевград Елка Атанасова.

През изминалите близо два месеца на разследването и събирането на доказателства са разпитани над 20 души, в качеството на свидетели на кървавото двойно убийство. Това са близки както на семейството на съпругата на Панюков, така и други свидетели на негови действия преди и след престъплението. Извършени са три огледа на мястото и няколко претърсвания и изземвания, при които са събрани веществени доказателства. Иззети са биологични материали за сравнително изследване от обвиняемия.
От прокуратурата е поискано продължаване на срока на разследване до шест месеца, считано от 4 април.

Според експертизите Манчо е напълно вменяем. Той е разбирал какво прави. Не е шизофреник, може да носи отговорност за постъпките си и прави разлика между добро и зло, сочи заключението на психиатрите, които са извършили експертиза на касапина.

Преди трагедията детеубиецът затънал в дългове. Взел над 40 000 лева от банки и познати, а нямал работа. Затова като дошло време да връща парите, изпаднал в паника. Потърсил утеха в алкохола, последвала и агресия срещу съпругата му и родителите й, които се мъчели да го вкарат в правия път. Накърнената му мъжка чест, липсата на изход и правилна преценка на ситуацията, отдръпването от роднини и приятели го направили по-агресивен. Така той насочил гнева към семейството си и решил, че като убие децата, ще отмъсти на съпругата си и роднините й, смятат експерти.

Манчо Панюков е изказал съжаление за това, което е извършил, но експертизите не дават отговор за мотивите за извършване на престъплението. Самият той е казал пред експертите, че непосредствено преди извършване на престъплението се е чувствал под голям натиск от упреците за начина му на живот. От друга страна експертите са посочили, че той е имал устойчива нагласа и мисъл за извършване на двойното убийство.
Те са отразили също, че е налице и неговата болезнена привързаност към децата и към съпругата му. Панюков е направил самопризнания, не е отрекъл извършеното, обяснил е и в хронологична последователност действията си. 
Панюков е в ареста в Благоевград с постоянна мярка "задържане под стража". /БЛИЦ