В момента в троянското с. Гумощник е в ход своебразен съд на енорийския свещеник Станимир Маринков. Разследването на делата на отеца продължава вече повече от два часа, а в него участват местни миряни и Ловчанският владика Гавриил.
Според кметицата на Гумощник Тошка Пенчева 33-има от общо 180 жители на старопланинското селище са поискали от дядо Гавриил попът им да бъде отстранен заради допуснати нарушения по време на избора на църковно настоятелство в първата седмица на ноември.
В резултат на тях само 1 техен съселянин бил включен сред новоизбраните петима църковни настоятели, другите четирима били по един от Ловеч и Плевен, и двама от Троян. Отецът отказал да даде и отчет за приходите и разходите.

Според непотвърдена информация отец Станимир е родом от свиленградското с. Капитан Андреево. В момента домувал със съпругата си в родното й троянско с. Орешак. В предишни години бил служил в ловешките села Лешница и Врабево, откъдето също си тръгвал след скандали с тамошните миряни. /Гергана Димитрова, БЛИЦ