Началникът на очната клиника в Александровска болница доц. Александър Оскар е подал оставка от Съвета на директорите на здравното заведение, съобщи БНР. Молбата е депозирана днес до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тя идва след подадения от доц. Оскар сигнал до здравния министър за финансовото управление на болницата, натрупаните десетки милиони левове дългове и реакцията на директора ѝ проф. д-р Борис Богов, който обвини доц. Оскар в лъжа.

Скандалът за 70 млн. лв се разгаря! Шефът на Александровска отговори на ген. Атанасов

В мотивите си доц. Оскар посочва, че има недопустим натиск от ръководството на болницата върху лекари и медицински персонал след подадените от него сигнали.

Вчера министър Кацаров обяви пред БНР, че дълговете на болницата са 68 милиона лева и са натрупани по времето, когато проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър, е бил директор на лечебното заведение.

Междувременно Асоциацията на университетските болници в България заяви в декларация, че следи с тревога медийните твърдения за финансовото състояние на „Александровска“ болница, както и за отношенията между Университетска болница „Лозенец“ и Националната здравноосигурителна каса. От асоциацията настояват компетентните институции да направят необходимите проверки. 

Призив в подкрепа на медицинските специалисти и останалите служители, които работят в „Александровска“ болница, отправиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.