България ще настоява да бъде развалено споразумението от 1998 година с Турция по проекта "Горна Арда", подписано от Иван Костов. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в МС. По думите му става въпрос за споразумение за изнасяне на ток срещу инфраструктура, което е неработещо и само пречи.
Нито един от тези проекти – каскадата „Горна Арда” и магистрала „Марица” не върви както трябва, посочи Калфин. Той обясни, че не могат да се строят пътища от турски фирми, без да са преминали съответните процедури у нас. 
Четири експертни работни групи ще работят по решаване и на други спорни въпроси между България и Турция.  Те ще бъдат под общата координация на зам.-министър на МВнР Любомир Кючуков от наша страна. Такива групи ще работят и в Турция по претенции към България.  Целта е да се изработят позиции и да се стигне до решаването на проблемите и за двете държави, обясни вицепремиерът.
Освен развалянето на споразумението от 1998 г. България ще търси решаване на проблемите,  свързани с компенсации и решаване на имуществени въпроси на бежанците от Източна Тракия и въпроси, свързани с имуществото на БПЦ в Турция, включително болница „Евлоги Георгиев” в Истанбул.
Друг въпрос за обсъждане е свързан с устието на река Резовска като морска граница. На последно място е радиочестотното заглушаване по Южното Черноморие. През лятото трудно може да се хване друго освен турски радиостанции, аргументира се външният министър.
От турска страна се поставят въпросите за пенсионните и социалните права на изселниците, за строеж на язовир на река Тунджа и за съвместното използване на водите на река Резовска.
Турция предлага да се изгради съвместно съоръжение на р. Тунджа – язовир и водна централа в голямата си част на наша територия. Все още обаче няма българска позиция по въпроса, тъй като се чака експертната оценка, каза Калфин. Същото е положението и третирането на водите на р. Резовска за водоснабдяването на Истанбул. 
От Турция и Гърция се поставя въпросът за ранното предупреждение за водите. Трябва да създадем система за ранно предупреждение, която да позволи да се знае за покачване на  равнището на водата от нас към Турция особено сега при топенето на снега, каза още Калфин.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ