Баби напират да гласуват машинно в търновските секции, пише "Монитор". В една от тях възрастна жена отказа да вземе подадената й от член на комисията бюлетини и попита къде може да гласува „с машинката”.

След като член на комисията я инструктира какво трябва да направи, жената се бави не повече от минута, след което щастлива и доволна, обяви че отива да се разхожда в гората и да събира гъби. На въпрос за годините, старата жена отговори, че е набор 1931 г. но е в час с електронните технологии и всяка вече чатела с внучката си, която живеела в Америка. За разлика от нея младежи на 20-ина години не пожелаха да гласуват машинно, като обясниха, че им е трудно да се оправят с подобни „машинарии”.

Някои от гласуващите дойдоха в секцияна направо от абитуриентските си балове. „Хапнахме, пийнахме, купонясвахме цяла нощ. Сега ще пусна гласа си и отивам да спя, че ме чака тежка програма. Довечера ще правим втори бал. Ама главата нещо ми е замотана и не мога да се оправям с машините. Да ми дават там една книжна бюлетина да задраскам и да си вървя”, обясни младеж с метнато на рамо сако и риза, разкопчана до пъпа. Дамата му търпеливо го чакаше пред входа на секцията. Тя обясни, че няма да гласува, защото не й се занимавало с глупости.

Към 13,00 ч. във Великотърновска област гласува 15,88% от населението. Най-голяма е избирателната активност в малките общини Сухиндол 22,4% и Златарица – 21,8%. Във Велико Търово активността е 15%. Най-ниска пък тя е Горна Оряховица и Полски Тръмбеш – малко над 14%. Сигнали и жалби за нарушения до момента няма.