Балсамирани гъби от Полша заливат пазара в Бургас. В същото време малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й - повече от две седмици, без да промени дори цвета си, предизвика смут сред агрономите в региона. За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.<br /> <br /> &bdquo;Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем&quot;, каза той пред <a href="https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557136" target="_blank"><span style="color: rgb(0, 0, 255);">Дарик</span></a>.<br /> <br /> Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция.<br /> <br /> Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена. Тя е с близо 30% по-евтина от българската. Причината - производството на гъби зад граница се субсидира. /БЛИЦ<br /> &nbsp;