Биг Брадър в шуменското село Велино. Камери следят за нарушения и разкриват тайни случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани от кмета и, като следователи, сами предотвратяват престъпления. Идеята е гласувана на селско събрание, а парите са намерени от спонсори. И така видеоочи следят какво се случва в и трите края на селото и в центъра. Резултатът – драстично намаление на кражбите.

"Почти не беше останала къща безстопанствена, неразбита в селото. Това, което става за вторични суровини или дървен материал за горене, изчезваше", каза кметът на Велино Димитър Димитров.

След като се разчуло за камерите, апашите се отказали. Камерите помагат не само за предотвратяване на кражбите във Велино, но и за пресичане на престъпността в региона. Наблюдателните жители на селото дори заловили избягал престъпник.

Освен в борбата с престъпността, камерите служат и за още нещо. Всяка година, заради снегонавяванията, селото е откъснато от света и само чрез видеонаблюдението от снегопочистващата фирма се ориентират каква е обстановката.