Стотици хора, предимно родители с малки деца, се събраха днес на жп гарата в Карлово, за да посрещнат парния локомотив на царица Йоана. В трена има личен вагон-салон на царската съпруга и вагон-ресторант от правителствения влак от 80-ге години „Витоша експрес“, в който се е возил Тодор Живков.

Влакът е теглен от парен локомотив и се движи по направление София – Септември – Пловдив – Карлово – София. За желаещите са осигурени пет вагона, в които  да се повозят. Много от любителите на ретро-влака си правиха селфи или снимки в него, дивяха се на лукса в царския кът, с любопитства слушаха пенсиониралия вече служител на БДЖ Стефан Стоичков, който разказа историята на атракциона.  

Парният локомотив № 05.01 е произведен през 1941 г. в Германия от локомотивната фабрика Frid. KRUPP AG - Essen, с фабричен № 2459 / 1941. Представител на най-бързите парни локомотиви в България, от малобройната серия 05 (само 5 единици). Освен че са най-скоростните парни локомотиви, те държат първенството в БДЖ и по други два показателя: най-голям диаметър на двигателните (сцепните) колооси по кръга на търкаляне 1850 мм, което е във връзка с конструктивната им скорост и най-голяма дължина на цилиндричния котел - разстояние между тръбните решетки 6100 мм. Парният локомотив № 05.01 е използван в БДЖ за обслужване на бързи и пътнически влакове до 1970 г. От 1979 г. е запазен като единствен оцелял локомотив от серия 05. В началото на 2010 г. е започнало неговото възстановяване за движение със собствена сила (под пара).Вагон-салонът № 051-9 от композицията "Корона експрес" е произведен през 1938 г. в "Linke Hoffman Werke-Breslau", Германия и е личен вагон за пътуванията на царица Йоанна. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагонът е със запазено автентично луксозно обзавеждане от годините преди Втората световна война, като специалните ламперии и дамаски също са автентични.

Вагон-ресторант № 075 е произведен през 1975 г. в заводите на "Бауцен" и "Гьорлиц", Германия. Използван е за пътувания на бившия държавен глава Тодор Живков. Вагон-ресторантът представлява салон с 36 места - 6 маси 60Х60 см и 6 маси 60Х120 см. Салонът може да се разделя на два салона по 18 места (всеки с по 3 големи и 3 малки маси). Вагонът разполага с усилвател за магнетофон и радио, два телевизора и място за киномашина и екран. Има и офис, едно служебно купе с 2 легла едно над друго.
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ