2364 са свободните места за I клас в бургаските училища. Електронната система ще бъде отворена за регистрация точно в 8.00 на 15 май. По предварителна информация завършващите 4-та подготвителна група в детските градини и училищата в града са 1989.
В новото училище "Ал. Г. Коджакафалията" също ще се кандидатства за I клас чрез електронната система. Там ще бъдат приети 48 деца, които ще бъдат разпределени в 2 паралелки. Все още обаче сградата на новото училище се подготвя и ремонтните дейности не са приключили. Поради този факт, кандидатстването се извършва сега, но  записването ще се осъществи след окончателното му завършване. Кандидатстването се извършва през  електронната платформа на сайта на Община Бургас, като се попълва е-бланката в категория "Регистрация".

Класирането при прием на деца в І клас в училище се осъществява на база точкова система. Ползването на предимства, заявени при подаване на регистрация, ще трябва да се  докажат документално в момента на записване на детето в училище. На място трябва да се представят всички необходими документи, доказващи съответните предимства, в противен случай детето няма да бъде записано. Точки се получават и за бърза регистрация през електронната система.

Майки на бъдещите първолаци дори разказват, че тренират предварително, за да могат бързо да попълват данните. Затова още през миналата година бургаски татковци-програмисти са написали софтуер, който да улесни регистрацията. Неудобството на този софтуер обаче е, че може да се ползва еднократно. Тази година напористи майки отново са се обърнали за съдействие към компютърните специалисти и само срещу 15 лева всяка може да си закупи нов, подобрен модул за бърза регистрация, съобщава БургасИнфо.
 
Програмата представлява плъгин за два от най-популярните браузъри - Хром и Мозила, и се инсталира лесно с един клик на мишката. Системата е много хитра, защото не нарушава по никакъв начин правила и закони. Единственото нещо, което прави плъгина, е, да запази предварително нужната информация и в деня и часа на регистрацията кандидатстващият е нужно единствено да рефрешне страницата, което става с един клик на мишката или с едно натискане на бутон f5 от клавиатурата.