Сливен е известен като градът на стоте войводи. В следващия месец обаче той ще е арена на политически битки в контекста на парламентарните избори, насрочени за 4 април. Кои ще са войводите в кандидат-депутатските листи за региона? 

БСП бяха сред първите, които обявиха водачите си по места. В Сливен социалистите заложиха на необичаен избор – бургазлията Атанас Зафиров. Той е зам.-председател на партията. Има опит като бургаски депутат в 42-ото Народно събрание, пише "Флагман".

Вторият в листата е Деян Дечев. Той, впрочем, също е роден в Бургас и също бе депутат в 42-я парламент, но си бе представител на Сливен, където и живее.

От ГЕРБ почти сигурно ще издигнат Десислава Танева за водач на листата. Това се случи и на предните парламентарни избори. 48-годишна, произхожда от региона, министър на земеделието, една от най-опитните и изявени фигури в партията на Бойко Борисов.

Сред колоритните лица на тези избори ще е водачът на листата на ВМРО. Това е Христо Димитров – ръководител на ансамбъл „Българе“.

"Ако някой ме пита защо го правя – изпитвах чувството на срам за това, че стоя със скръстени ръце и гледам всичко това, което се случва покрай мен, а пък аз не правя нищо", заяви той.

Роден е във Варна преди 51 години.

От ДПС също обявиха водача на листата си – 44-годишната Хатидже Георгиева. Номинацията й се определя като изненада, говори се, че заради нея е имало и конфликт в местната структура.

Георгиева се счита за част от новата млада вълна в партията, която се опитва да наложи лидерът Ахмед Доган.

Водачът на листата на ДПС от миналите избори – опитният Янко Янков, който обаче през 2017 г. не успя да стане депутат, - сега е пратен в Ямбол. Там пък тогава водач бе Хатидже Георгиева, но и тя не се класира за парламента. Може би с размяната от ДПС се опитват да направят „магия“ и така този път да излъчат представител от региона.

Иначе Георгиева е била три мандата зам.-кмет на община Сунгурларе, която обаче е в Бургаска област.

„Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ още нямат обявен водач. По неофициална информация той обаче ще е човек от партията на Веселин Марешки. Не е изключено това да е отново Гергана Стефанова. Тя е депутат понастоящем именно от сливенския регион. Стефанова е председател на парламентарната група на „Воля“. 39-годишна и е родена в Айтос – пак в Бургаска област.

„Възраждане“ обявиха водачите си на листи, а в Сливен ще е Искра Михайлова. И тя е „парашутист“ - общински съветник е в Стара Загора, където също ще води листата на партията на Костадин Костадинов.

АБВ издигна за водач Георги Атанасов, който не е популярна личност.

„Роден е и живее в Сливен. Той е квалифициран и почтен млад човек, който е подготвен и има капацитета да работи в полза на Сливен“, казва за него председателят на партията Румен Петков.

Атанасов е партиен кадър - член на АБВ, магистър по застрахователно дело. Работел като търговски представител.

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов пък издига Пенчо Недев. Роден в Сливен през 1958 г.

„Преди повече от 20 години заминава за САЩ. Постига aмериканската мечта. Има транспортна компания в Чикаго. Сега се връща в родния си град, за да помогне за положителната промяна“ - така го представят от партията. Недев бил обявен и за най-големия дарител на окръжната болница.

„Демократична България“ (ДБ) все още пази в тайна водача си в града на войводите. По неофициална информация има състезание за позицията между местния лидер на ДСБ Димитър Сяров и общинския съветник в Сливен от Християндемократическата партия Момчил Пантелеев. Странното е, че Пантелеев в случая се борел да е кандидат-депутат от квотата на друга партия - „Зелено движение“, която е част от ДБ.

Конспиративната партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" също засега не обявява водача. Ако има шанс, това може да е областният координатор Владимир Русев. 

От коалицията около Мая Манолова има слух, че може да издигнат адв. Даниел Петров - бивш зам.-кмет от времето на Йордан Лечков. 

На 27 февруари в Районната избирателна комисия-Сливен официално дори вече са се регистрирали две листи. Едната е на „Възраждане“. Втората е на странната нова партия „Движение на непартийните кандидати“ (ДНК).

В листата на ДНК всъщност има само един кандидат, който се казва Златин Михайлов Терзиев.

Избирателите от Сливен ще излъчат общо шест депутати.