В храмовете на пет града: Чирпан, Нова Загора, Харманли, Свиленград и Казанлък ще бъде изложена на показ считаната за чудотворна икона на света Богородица – Скоропослушница, която пристигна заедно с партирах Неофит в Стара Загора, съобщава "Монитор".

Лично владиката Киприан съпровожда шествията с чудотворицата от украинското градче Ананиев, която ще остане на територията на епархията му до 16 октомври. Специално вечерно богослужение с акатист за здраве ще бъде отслужено в новозагорската черква „Успение Богородично“.

Създадената през далечната 1893 година в атонския манастир „Свети великомъченик Пантелеймон“ икона е била осветена в Дохиарската света обител, а в Украйна се е озовала като дал през 1915-а година. Тя се съпровожда от  тернополския и кременецки митрополит Сергиий и Кременецкий митрополит Сергий.58-годишният духовник произхожда от семейството на селски свещеник, замонашва се през 1983 година след завършването на московската теологична семинария.

От 2014 година е зам.председател на върховния всеруски събор на Руската православна църква и е зам.председател на църковния съд.Митрополит Сергий участва в конференцията, посветена на 180-та годишнина от рождението на първия старозагорски владика Методий Кусев през уикенда.
Над 10 000 миряни са се поклонили на ананиевската чудотворица за времето от пристигането й в Стара Загора до отпътуването й за Чирпан, споделиха свещениците, които са се грижели за нея в новата катедрална църква „Свети Николай Мирликийски и св. Борис Покръстител“.