За месеците между май и септември е много трудно да се намери качествена дрога под тепетата се твърди в ъндърграунд средите на Пловдив. Причината е, че дилърите се преселват на морето за летния сезон, тъй като там бизнесът им процъфтява, а цените вървят в пъти над търговските в Пловдив. В края на сезона обаче всички сезонни работници се завръщат към големите градове, също както и пловдивските дилъри, съобщава "Трафик".

В града има търсене най-вече за наркотиците стимуланти и тези, за които се твърди, че са с успокояващ ефект или така наречените "софт". Дизайнерската дрога все още не е толкова популярна, колкото в София. Финансовите изражения на порока пък варират най-вече според социалния капитал на търсещия и обема на поръчката - или с други думи кой познаваш и колко искаш. 

Въпреки че тарифата при най-разпространените наркотици не се е променила много за последните няколко години, все пак се отчита леко поскъпване основно при по-чистия кокаин. Към момента "бялото" започва от 100 и може да доснигне 240 лева за грам. На улицата се обсъжда, че на "новобранци" често се пробутват бучки от слепен аспирин, в който количеството кока не достига повече от 7%. Междувременно това с цена от около 240 лева се води наситено и някои дилъри твърдят, че в него има съдържаните от над 50% кокаин. Най-често се търгува между 140 и 160 лева, което сочи покачване на цените през послезните няколко години.

Грамът на най-полярната алтернативата на коката - амфетамина, върви далеч по-бюджетно на цена около 20 лева. Въпреки това в момента пазарът е залят от некачествен синтетичен наркотик, който има примеси на вещества, които не просто увеличават ефекта на пристрастяване, а изострят изключително втората фаза от въздействието му, а именно изтощението след форсирането на нервната система. 

Таблетките екстази се търгуват на цена сходна с тази на амфетите или около 20 лева, въпреки че едровата цена при тях може да падне силно. Бонбоните със силно превъзбуждащ и любвеобилен ефект продължават да се котират добре в нощните заведения и по правило са предпочитана субстанция за хаус и електро партита, тъй като ефектът им прави тялото много сензативно за вибрациите на музиката и баса. 

ЛСД-то, което най-често се предлага под формата на картонче, напоено с една или две капки от наркотичната течност върви над 30 лева, ала мнозинството екпериментатори за силни усещания се въздържат от употребата му, тъй като е със силен халюциногенен ефект. Според слуховете в Пловдив няма истинско LSD, а това което се пласира на пазара е картончета с разтвор от прахообразни синтетични наркотици и съответно не води до халюцинации. 

По същество истинското вещество има структурната, наподобяваща химическо вещество, присъстващо в мозъка, а заради приликата на неговите ефекти с някои аспекти на психозата, през средата на 20 век ЛСД е използвано като средство за изучаване на умствени заболявания. То идва късно на пазара и нас, въпреки че е популярно в хипи средите през 60-те като способ за достигане до трансцедентни преживявания. 

Тежката артилерия на дрогата - хероинът върви между 10 и 20 лева, а поговорката свързана с "херца" е, че цената зависи от "потребителя". Кафявото не се предлага регулярно по заведения, а използващите го обикновено да преминали през целия горен асортимент. 

Сред "софт" наркотиците в Пловдив, както и по цял свят, най-разпространен е канабисът, като цената му е около 10 лева грама на дребно и между 4-6 на едровия пазар. Заради сериозните акции върху оранжерии в близките села, както и върху трафика му, пазарът е във фаза на стагнация, ала консуматори твърдят, че качестовото на предлаганото е безупречно. В София цената на улицата е от 5 до 10 лева по-скъпа.