По двама души на ден са съдени за фиктивни бракове у нас. Обвиненията на прокуратурата са за търговията с българско гражданство, при която нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари или да се докопаят до наследство. 
Това показва статистиката на НСИ и на правосъдното министерство, пише „Монитор“. Според данните точно 699 души са получили присъди за изминалата година заради това, че са сключвали фиктивни бракове.


Най-тежките присъди са били от по 3 години затвор. На толкова престой зад решетките са осъдени 11 души, следват хората, които ще търкат наровете по 1 година. Те са 46. Най-много са с наказания до 6 месеца. Те са 182-ма човека. Останалите са с условни наказания. Най-много са наказаните жени. Те са 417, но има и 106 мъже. Другите са получили само пробация.

Най-често наказания са получавали жени, които са сключвали бракове с чужденци, за да могат вторите да вземат гражданство. Не липсват обаче и случаи, когато дамите са влизали в брачен съюз, за да може някой да се докопае до наследство, което после да раздели с тях.
Наказаните български гражданки най-често са от ромски произход, показват данните.

Последните задържани такива са само от преди няколко дни в Рила. Те сключвали бракове с мъже от Шри Ланка, Индия, Пакистан и Бангладеш. В капана на полицията са попаднали общо 12 дами от ромската махала. Те станали булки в Кипър срещу заплащане. Проблем за тях обаче се оказало спирането на социалните помощи, на които разчитат, и затова се запънали да се развеждат пред съда.

Емилия е една от жените, сключили брак с чужденец. Мислила, че е за кратко, а сделката ще й помогне да си гледа четирите деца в махалата.
Твърди, че е взела 600 евро, съобщава bTV.

„Той изглеждаше младо момче, трябваше му за виза, не знам, те си знаят там, да може да излизат навън, каза, че е такъв брак за 3 месеца и той сам се анулира”, разказва Емилия.

Докато тя не знае името на мъжа, с когото са семейство на хартия повече от година, Светла разказва, че контактува с нейния по интернет. У нас Светла си има мъж и семейство. Твърди, че отишла в Кипър по оферта за работа, но я затворили в къща. След половин месец се оказала булка. Казва, че през тези 15 дни не са я тормозили, а са я хранили и са й купували цигари.

Тя получила 250 евро и разбрала, че е на загуба, като й спрели детските.
Българките най-често пускат съобщенията за търгуване на брака си в родни и чуждестранни форуми. В тях нашенските моми заявяват, че са готови да сключат граждански брак с мъж, живеещ извън ЕС. Кандидатките са предимно жени от Хасково и Благоевград, не липсват и такива от Враца, Видин и Монтана. Понякога тарифите достигат и 8000 евро. На офертите на мъже най-често реагират жени от Русия и други бивши съветски републики. Вариантите за фиктивната сватба са няколко. Единият е да се сключи брак в страната на чуждия младоженец пред български дипломатически представител, а в другия случай – чужденецът идва в България и се прави обичайното бракосъчетание. Понякога може и в страна от ЕС, отново в българското консулство. Чужденците, сключили фиктивен брак с българи, получават туристически визи, която после се преобразува и получават дълготрайна за престой у нас до 1 година. Тя се подновява, щом изтече. Новите снахи и зетьове могат да получат българско гражданство след 5 години от брака. През това време обаче те могат да пътуват спокойно в страната ни и по целия ЕС.