Бургас намери изключително елегантен начин, за да се справи с незаконното строителство в ромското гето, пише Флагман.бг.
На редовната общинска сесия в края на месеца, местните парламентаристи ще разгледат предложението на зам.-кмета по строителството Чанка Коралска за „изменение на подробния устройствен план – План за уличната регулация на квартал 41 в кв.“Победа“ и обособяване на обслужващи улици“.

За неспециалист това изглежда напълно рутинна докладна. Поне по 15-ина подобни се гласуват на всяко едно заседание.  Предложението на Чанка Коралска обаче е революционно и ако се приеме и продължи да  прилага ще реши проблема с незаконното строителство в бургаското гето.

Накратко – зам.-кметът иска разрешение от общинските съветници за проектиране на нови улици в една от най-пренаселените части на гетото. Земята там е със смесена собственост, но е окупирана от циганите, които хаотично са построили малки едноетажни къщи. Те са толкова нагъсто, че там не може да влезе нито полиция, нито пожарна или линейка, поради което в тази територия действат особени закони, а обитателите се чувстват безнаказани.

За да се прокарат улиците трябва да се съборят голяма част от незаконните къщи. Собствениците на земи ще се обезщетят, разбира се символично, защото няма да им се признаят направените инвестиции, а завзетите общински терени ще се почистят. Така със сигурност под багерите ще попаднат десетки, а може би и над 100 ромски кирпичени бараки. При това действията ще са напълно законни и аргументирани и нито една институция или неправителствена организация няма да прави спънки. 

В последните две години се забелязва тенденцията на масовото преселение към гетото в „Комлука“. Там идват цигани от Ямбол, Сливен и странджанските села, бързо си намират терен, за да направят малки къщички, след което плъзват из Бургас и започват да създават куп проблеми на властите.

Ямболските и сливенските цигани са толкова нагли и агресивни, че дори традиционните обитатели на гетото – мургавите бургаски братя ги мразят и често се стига до конфликти, приключващи обикновено със зрелищен бой.

Припомняме, че в по-дългосрочен план зоната, окупирана от циганите, трябва да стане част от бургаското сити. Продажбата на терени и от двата края на гетото върви с пълна пара, а интерес към парцелите имат част от най-големите бизнесмени в национален план, които виждат сериозна перспектива в квартала на брега на морето.