Шест години фирма от Раковски води битка с митниците да си върне 370 кг сребърна сплав. Пратката била задържана за проверка на аерогара София през август 2010 г., преди да бъде изнесена за Турция, тъй като се появили съмнения, че в нея има и платина, пише Marica.bg.
При направената инспекция не било констатирано митническо нарушение, но металът бил прехвърлен в склад. Многобройните опити на собственика да си получи обратно стоката ударили на камък. Накрая от агенцията обяснили, че сплавта е открадната. Така случаят стига до съда. На 1 юни пловдивските административни магистрати се произнасят, че митниците дължат на фирма „Стевика Голд” обезщетение от 331 328, 48 лв. Това е стойността на изчезналата сребърна сплав. 

Вече в съда от агенцията твърдят, че нямат вина за кражбата. В решението си обаче съдът припомня, че в Закона за митниците „изрично е предвидено, че при изпълнение на служебните си задължения митническите служители са длъжни да опазват имуществото на лицата”. Така се стига до осъдителната присъда от 331 бона, плюс направените по делото разноски в размер на 5325 лв. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.