38-годишен спасител върна живота на 11-годишно момиченце, блъснато от кола на пешеходна пътека в Мадан. Зюлфи работи в Минно-спасителната служба в Мадан. Благодарение на бързата си реакция, успява да спаси живота на малката Сумея, блъсната от кола.

"Движещ се автомобил в пътя с предимство, блъсна детенце на видима възраст около 10-годишно на пешеходната пътека. И аз инстинктивно слязох да окажа първа помощ, защото видях че ударът беше сериозен, вследствие на което детенцето си беше глътнало езика.

Ние тук сме подготвени за оказване на първа помощза всякакви ситуации, обучени сме. Благодарение на което му оказах първа помощна детето, изкарахме му езика и повикахме бърза помощ“, спомня си Зюлфи Джуков, спасител в МСС – Мадан.

Детенцето е пресичало на пешеходна пътека, когато е станал нещастния инцидент. Момиченцето все още е уплашено. Има охлузвания и наранявания по тялото. "Оглежда се, поглежда, от долната страна спрели две коли и тя тръгва да пресича и я удря джип от другата страна“, каза Фатиме Мехмед, майка на Сумея. Зюлфи е спасявал десетки животи, но тази ситуация е била различна.

"Трябваше да се действа импулсивно и бързо, защото ние сме подготвени за повъзрастни хора, но съумях, събрах си силите и знанията, които съм натрупа в Минноспасителното дружество. Оказах първа помощна детенцето, благодарение на което то започна да диша самостоятелно“, каза Зюлфи Джуков, спасител в МСС – Мадан.

„На този човек, първо благодаря на Всевишния, че ми спаси детето, просто на него нямам думи да се отблагодаря, той е бил на точното място, в точното време“, споделя Фатиме Мехмед, майка на Сумея. „Радваме се, че нашият колега е свършил такава хубава работа", коментира Венцислав Блатев, ръководител МСС-Мадан. 

За достойната си постъпка Зюлфи ще бъде награден с парична сума от минното дружество, в което работи. 

"Аз не мисля, че съм заслужил някаква награда, просто мисля, че всеки трябва да си изпълни гражданския дълг, в смисъл да спаси човешки живот. От това по-голяма награда не мисля, че има“, обясни Зюлфи Джуков, спасител в МСС –Мадан. Зюлфи е горд баща на три деца, две от които тримесечни близнаци.