Цветан Найденов и двама негови приятели, които му помагат в подготовката са обединени от инициативата "Оцеляване с кауза - Пирин". Идеята им е, Цветан да пренесе дарения, които са събрали за потребителите на Защитените жилища в Банско, като пресече пеша Пирин, тръгвайки от село Ощава. 

В жилищата живеят 15 души в неравностойно положение, които имат нужда от зимна екипировка.

Цветан тръгва на прехода само с дрехите на гърба си, нож, магнезиева запалка и раницата, в която са част от даренията. Идеята му е да заснеме и след това да покаже как може да се оцелява при екстремни условия в дивата природа. 

Цветан Надейнов: С водата не мисля,че ще е голям проблема, тъй като сняг има навсякъде, включително и тук, където е все още ниско. А с храната може би ще има по- голям проблем, но пък е предизвикателство.

Маршрутът, който ще измине Цветан е около 20 километра, трябва да бъде в Банско утре около обяд. Младежът се движи по предварително набелязан терен, който обаче никога не е изминавал. 

Цветан Надейнов: Движа се нагоре, ще се опитам да изляза на билото, виждам слънчице.

Цветан ще нощува в лагер, който сам ще направи, за целта обаче не е взел нито палатка, нито спален чувал. Той ще бъде в постоянна връзка с приятелите си, а планинските спасители в Банско също за уведомени за трасето, по което ще мине. 

Светослав Атанасов: Всяка планина си има своите опасности и никога не трябва да подценяваме, защото шегуваш ли се с природата, природата се шегува с тебе.

Останалата част от събраните дарения трите момчета ще доставят с автомобил до защитените жилища в Банско около Коледа.