Купонджии от ромския квартал “Изток“ в Пазарджик разигравали униформени, които дошли по сигнал за силна музика в местно заведение. Мургавите чалгаджии отказали да си кажат имената и да посочат кой е собственик на кафенето, за да не могат органите на реда да му съставят акт, пише Монитор.


Цяла тумба от 20-ина души от квартала наобиколили полицейските автопатрули и се наложило да бъде повикано подкрепление, а нарушителите да бъдат задържани. Случката се е разиграла около 1 часа след полунощ в понеделник, когато дежурният в Районното управление на МВР в областния град получил няколко сигнала за силна музика, идваща от заведение на улица „Пловдивска“. Там били изпратени два автопатрулни екипа, които да изяснят ситуацията. Униформените установили, че музиката идва от малко заведение , в което празнували група жители на пазарджишкия квартал „Изток“.

Те разпоредили на присъстващите да прекратят празненството, да спрат музиката, тъй като така пречат на живеещите в съседните жилищни сгради. Мъжете обаче не се подчинили, умишлено заблуждавали органите на реда за своята самоличност и за това кой е собственик на заведението. Това дало основание служителите да предприемат задържане. Изведнъж около служебните автомобили се насъбрали около 20 човека с намерение да осуетят полицейските действия и това наложило на място да бъдат извикани допълнително подкрепления от полицейското управление. В крайна сметка музиката била спряна, а в полицейския арест за срок от 24 часа се озовали А.К.- 42г., Г.Г.- 42г. и Х.А.- 42г. Съставени са им актове по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. На други двама техни сътрапезници са съставени актове на нарушаване на обществения ред съгласно общинската наредба.

Същата вечер на полицейските органи от управлението в град Септември  се наложило да укротяват купонджии и в Белово. След сигнал за силна музика униформените отишли на място и установили, че шумотевицата идва от частен дом, а причината е изнесена на терасата музикална уредба от празнуващите. Полицаите разпоредили на собственика на къщата М.П.- 36г. да спре музиката, след което предприели действия за съставяне на акт за установеното нарушение на нощната тишина.

Двама от гостите обаче яростно решили да защитават домакина си и с действията си възпрепятствали на органите на реда да изпълнят задълженията си. Станало ясно, че това са беловците Н.Й.- 39г. и Г.В.- 34г. На мястото пристигнали и допълнително полицейски екипи, а двамата мъже, виждайки това, успели да избягат и към момента се издирват.През изминалия уикенд дежурните екипи от управленията в Пазарджик и Септември са установили множество нарушения на спокойствието на гражданите през тъмната част на денонощието. В резултат на това на нарушителите са съставени 24 акта, които ще бъдат изпратени на общинските администрации, където да бъдат определени размерите на глобите.