Такова чудо не сме виждали. Уникална сватба като истинска приказка. Спектакъл, повторил ритуалите на българите от едно време, режисираха сами, влюбените от Петрич Томислава Лазарова и Здравко Стойков.

Истинска българска сватба на поляната пред хижа Беласица над Петрич. Красива, забулена невеста се с рода прощава, целува ръка на родителите и този акт, разплака над 200 гости, дошли на сватбеното тържество на Томислава и Здравко, пише struma.com.

Над 200 малки и големи от няколко поколения, облечени с красиви български носии, ушити, купени и издирени, специално за празничния ден на двамата млади, се събраха на поляната пред хижата, за да станат част от една приказка, достойна да представи България пред света.Това могат да направят само истински българи, млади хора, възпитани в дух на българщината и почитане на традициите.

"Историята ни започна бурно, любов от пръв поглед, след първата прегръдка, вече знаех, че тя е момичето за мен", разказва пред щастливият младоженец Здравко.

"Томислава замина за Америка много бързо, след като се запознахме, но и двамата знаехме, че нищо не е в състояние да ни раздели. Много се обичаме. И двамата винаги сме обичали България и българските традиции.Да направим такава сватба решихме в Жеравна. Заведох любимата на фестивала на носиите и вече нямахме съмнение, че нашата сватба ще е в този дух. Сгодихме се и грижливо се подготвяхме за този ден, които искахме да остане незабравим спомен цял живот.

Направихме покани, в които и аз и Томислава бяхме в носии, помолихме гостите ни, ако е възможно да бъдат облечени като нас. И те ни изненадаха до сълзи - млади, стари, малки деца всички в носии.

Няма такава красота, няма такова вълнение, разказва Здравко и гласът му трепери. Благодаря на всички, които ни уважиха, че хората направиха всичко възможно да ни доставят радост и удоволствие.Очарован съм и съм признателен, а булката, моето момиче, Томислава, просто бе окрилена, когато започнахме да изпълняваме ред по ред цялата традиция и ритуалите от автентичната българска сватба.

Благодаря на всички от сърце, благодарен съм и на бившия кмет на Струмяни и наш голям приятел Валентин Чиликов, който помогна много при организацията на нашата сватба", казва Здравко.Сега двамата живеят в Англия, но се прибрали за тържеството на любовта им. Кумуваха им най-близките им приятели и първи помощници в организацията на сватбения спектакъл Теодора Стоянова и Евгени Котев.

Тържеството продължи с часове, белязано от много народни хора, танци и веселие. А планината все още разнася ехото от един незабравим за Томислава и Здравко Стойкови, ден. Разнася любовта им, вдъхновила над 200 гости, близки и приятели, станали свидетели на щастието им.От все сърце пожелаваме на семейство Стойкови много щастие, много любов и много деца. От всичко по много, защото те направиха истинско показно на това, на какво е способна любовта.

Бъдете щастливи, семейство Стойкови!