Жена, тръгнала днес преди обяд към приюта за бездомни кучета на Пазарджишко шосе, се върна обратно в Пловдив, без да премине през контролно-пропусквателния пункт, пише "Марица" Симпатичната дама смая полицая с обяснението, че иска да провери на място как да кастрира улични котки.


Зооветеринарният комплекс се намира точно след КПП-то. Униформеният я попита дали носи декларация, но се оказа, че тя не се е сетила да я извади от сайта на принтер и да я попълни, преди да стигне "бариерата". 

"Имам осем улични котки и ги прибрах през зимата вкъщи. Искам да ги закарам да ги кастрират, да ги върна обратно и да ги пусна на улицата, тъй като вече е топли. Нямам телефон на приюта, а и той е за бездомни кучета.

Не знам на кой телефон да се обадя, за да ми обяснят, какви са процедурите. Кажете какво да правя?", попита учтиво полицая дамата. Той й препоръча да се върне в града. " В почивните дни нямаме лекарски екип, но във вторник заповядайте заедно с котките - ще ги кастрираме", каза шефът на общинското предприятие и подробно обясни на жената, че след кастрацията котките трябва да преспят в приюта една нощ и на следващия ден тя може да ги вземе.

Услугата е безплатна, защото помагате за намаляването на популацията на бездомните животни", обясни директорът на комплекса Георги Божев.

По КПП-тата  днес до обяд нямаше стълпотворение, каквито стават в пиковите часове в работните дни. И на най-натоварените входно-изходни артерии се събираха по четири-пет автомобила. Минаваха бързо. 

Извънградският автобус от Пловдив за Стамболийски и Кричим по принуда предизвика струпване на коли на КПП-то на Пещерско шосе.

При проверка на пътниците се оказа, че един от тях няма декларация. Как да се връщам обратно, отивам при болен, разстрои се пътникът. Спаси го шофьорът, който предвидливо носеше празни бланки. "Отбийте се встрани и я попълнете", препоръча служителят на полицията. 

В извънградския рейс имаше най-много четирима - петима пътници. "Всеки път спираме и чакаме да проверят пътниците. От нас, шофьорите, също искат декларации. Показвам лична карта, имам и маска", описа водачът.

За всички шофьори във фирма "Хеброс бус" са принтирани декларации. Преди да потеглят на път, всеки най-напред взима бланки, за да не се стига до недоразумения на КПП-та. 

Не само на КПП-та, но и в Пловдив   през  кръстовищата на Сточна гара, Чифте баня, колелото на Централна гара, по бул. "България", "Руски", "Васил Априлов", където обикновено има тапи  включително  и в събота, е празно.

Колите минават транзит, а на червен светофар се изчакват най-много три - четири автомобила и то - в една лента от две - три.