МВР води разследване за фалшификации на избори в Община Несебър. Това става ясно от писмо на кмета до Централната избирателна комисия. Градоначалникът е поискал разрешение от ЦИК за отваряне на запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа, свързани с местния вот през 2015 г., съобщава „Флагман”.
Искането на кмета е от април т.г. и в него той съобщава, че получил писмо от Областната дирекция на МВР – Бургас за проверка по преписка за извършени престъпления по чл. 168 от Наказателния кодекс (НК) и за нарушения на Изборния кодекс.
 

Според текстовете от НК, разследването е за гласуване на два и повече пъти от един и същ избирател, или за гласуване от лице, което няма такова право.
 
От МВР са поискали от Община Несебър да предостави оригинала на допълнителната страница на избирателния списък, както и други книжа, свързани със секция №021500017. Справка на „Флагман“ показа, че тази секция се намира в Свети Влас.
Дали разследването касае само курортното градче или случаят е по-голям, не става ясно.
 
Въпросът с искането за отваряне на помещението в Несебър, където се съхраняват книжата, е бил обсъден в ЦИК на 25 май т.г., става ясно от стенографския запис от заседанието.
 
Докладчик по казуса е членът на комисията Цветозар Томов, който се извинява, че не е подготвил проект на писмо-отговор до кмета на Несебър. Въпреки това комисията гласува единодушно разрешение за отваряне на помещението, тъй като отговорът за такива случаи е стандартен.
 
До момента няма информация прокуратурата да е излязла с обвинителен акт във връзка с  разследването.