Морето ври от паламуди край Царево, разказват местни риболовци, цитирани от Флагман.БГ. Дни преди началото на летния сезон, рибата е започнала да се появява покрай Черноморския бряг и то на големи пасажи, въпреки че сега съвсем не е сезонът й.


Обикновено по това време паламудът се появява за кратко и то в малки количества и изчезва напълно – част от естествения му миграционен процес – като след това се появява чак в средата на есента.

Сега обаче деликатесната риба изглежда е променила естествените си миграционни маршрути и все по-често местни рибари успяват в последната седмица да добавят паламуда към ежедневния си улов. Нещо повече – в морето даже се намира турук, познат като „Бащата на паламуда“, но всъщност жаргонен термин за едрите екземпляри над 3 кг. 

Ранната проява на паламуда, опитните рибари свързват с обявената глобална пандемия и по-скоро следствията от нея. „В момента няма движение през Босфора, което осигурява спокойна среда за придвижването на рибата от Средиземно към Черно море. Всъщност това вероятно е и причината толкова рано да хващаме дори лефер и сафрид“, обясниха местни рибари.