След трагедията вчера в Пловдив  при която след дълго чакане пред клиниката по токсикология към УМБАЛ "Свети Георги" двама мъже в тежко състояние починаха, днес ръководството на болницата даде брифинг. 

"Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно. За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това. Това заявиха от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ на брифинг относно видеоклип с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болницата.

Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов обяви, че в болницата е имало недостиг на легла, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141. 

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни той.

Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите. 

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция", обясни той.

Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите. 

Проф. Джамбазов опроверга думите на едната вдовица, че за мъжа й не е имало кислород и че той е свършил. Последните десет минути човекът е изкарал на кислород в линейката. Чакат се писмените обяснения на персонала на клиниката. Там е имало две звена, след преструктурирането в ковид отделение, персоналът на едното звено е напуснал.

"Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", обясни Джамбазов.

Според Карен Джамбазов осномната причината за забавянето на приема на пациентите е, че клиниката била преструктурирана от 4 дни. Не мога да кажа, че има вина. Прокуратурата ще каже това, смятам, че повече такива неща няма да се случват, коментира още шефът на болницата. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ