Ромските бащи от бургаския кв. "Горно Езерово" масово припознават децата си по официален ред, за да получат социални помощи от кметството.
Кметицата Иванка Георгиева е намерила начин да спре източването на държавната хазна от т.нар. самотни майки, като помощи се отпускат само на тези семейства, чиито деца са припознати, съобщи Нова телевизия. 

Петър Райчев е един от първите, узаконил наследниците си.

"Добре е да признаеш децата, защото това осигурява живота им. Доволен съм, че имам брак, даже сключихме и църковен", казва мъжът.

Други двойки не са сключили брак, но бащите вече са припознали децата си. Една от майките си признава, че до миналата година това не е било факт, защото не е имало такава разпоредба, а сега не могат да си взимат парите.

Така пилотно въведената от Георгиева програма успява да спре злоупотребите и парите да стигат до тези, които наистина имат нужда. Мерките бяха въведени, след като в квартала масово жени от ромски произход, които живеят на съпружески начала с мъжете си, имат по няколко деца, но се обявяват за самотни майки и получават стотици левове за това. 

От миналата година в декларацията има графа съпруг или лице съвместно живеещо на съпружески начала. Така в момента в квартала останали само 14 самотни майки, които получават социални помощи.