Пловдивските села Иван Вазово и Песнопой са без вода от преди коледните празници. Местни хора се оплакаха, че нито на Бъдни вечер, нито на Нова година са имали от живителната течност в чешмите си и трудно са се справили с домакинството, най-трудно им е било по празниците, когато във всеки дом идват гости.
Не знаем какъв е проблема, сезирахме всички компетентни институции, но сагата ни не се разрешава, отговорника за нашата община от ВиК не ни обръща внимание и не ни вдига телефон, оплакаха се пред БЛИЦ местни жители. Моля ви, напишете в медиите, само тогава някой ще се сезира, примолиха се иванвазовци. 

Край селото има помпена станция, която обслужва и съседното село Песнопой, където също нямат вода. Според запознати нивото на водите е паднало и за това има постоянен недостиг на вода. Разследване на местни хора и на кмета на Иван Вазово Димо Димов е установило, че по тръбопровода, който изтласква водата нагоре към резервоара, са крадени болтове на фланците на тръбопровода.

От там се получава засмукване или изпускане на въздух и помпите не работят с пълен капацитет. Друга предполагаема причина за безводието е аварии. В момента в двете села все още няма вода. Местните съобщиха пред БЛИЦ, че има в селото цели заледени улици, въпреки, че скоро не е валяло. Улиците са изключително хлъзгави и хората не смеят да минават по тях. Всички опити на БЛИЦ да се свърже с някой от ръководството на ВиК Пловдив се оказаха безуспешни.


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ