Селски кмет избра нестандартен начин да подготви избирателите си за предстоящия студ. В профила си в социалната мрежа Фейсбук кметът на Ново село, Христо Христов е публикувал „наръчник” с правила, които съселяните му да спазват през следващите няколко дни, докато траят обявените от синоптиците арктически студове, пише "Монитор".
„Автомобилите, домуващи на улицата да бъдат паркирани така, че да не пречат на снегопочистващите машини. Летните шофьори по възможност да излизат с автомобила си само при наложителен случай. Тези пък с летните гуми да не ги виждаме изобщо по пътищата, поне до окончателното приключване на почистването. Ситуацията е допълнително усложнена от натръшканите от „Енерго про” по уличната мрежа клони на дървета. Молим за разбиране и помощ в случай на изкарани от снегопочистващите машини клони на асфалта. Ако улицата ви все още не е разрината, подайте сигнал за това и ще получите отговор до колко минути пред вас ще бъде почистено. Тези, които имат съседи възрастни, самотни или болни хора, уверете се има ли при тях техни близки”, се казва в „наръчника с напътствия” на кмета Христов.

В профила си той е поставил и номера на личния си мобилен телефон, както и тези на останалите служители от кметството, които ще отговарят на въпроси и ще приемат сигнали от селяните. „Нанесете повечко дръвца и не спастряйте хубавото червено вино, но не прекалявайте”, съветва още кметът Христов. Негови колеги от други населени места на областта също последваха съвета му и от профилите си в социалната мрежа също дават съвети на хората от своите селища да бъдат особено предпазливи през следващите 3-4 дни и без нужда да не напускат домовете си. От МВР на свой ред пък предупреждават без особена нужда хората да не предприемат дълги пътувания из страната за да не попаднат в снежни капани, снегонавявания и многочасови задръствания.

Междувременно изплашени от ужасяващите прогнози много от възрастните хора по селата започнаха да се презапасяват ударно с хляб. Според обясненията им за да не мухлясат самуните щели да бъдат прибрани на сигурно в хладилника и в случай, че студовете продължат повече от обявените 3-4 дни, превърналите се на сухари хлябове щели да влязат в употреба.