Не по-малко от две години ще са необходими, за да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско. Това прогнозира представител на концесионера „Юлен” след среща в екоминистерството, където беше представен идейният проект за новото спортно съоръжение.

„Имаме две екологични процедури, които ще минат през пълно съдебно обжалване”, заяви адвокат Петър Петров, представител на „Юлен”. „Една съдебна процедура на две инстанции е не по-малко от една година, тоест ще има две пълни години”, изчисли той.

На срещата в МОСВ са обсъдени действията по конкретните процедурни стъпки. Първата от тях е наемането на проектантски екип от страна на концесионера, след което ще се изготви мотивирано предложение до община Банско.

По думите на адвокат Петров нито един от водещите световни специалисти не препоръчва варианта за увеличаване на капацитета на сегашната кабинка.

„Тълпата, която в момента се събира на началната станция на кабинковата въжена линия, ще се пренесе на горна станция. Това огромно количество хора ще се събира на Бъндеришка поляна и лифтовете, които са там, няма да могат да ги извозят. Ако има втора кабинка, тези потоци ще се разделят – единият ще върви към Бъндеришка поляна, за по-напредналите скиори, и към местността Шилигарника за по-начинаещи”, коментира той.

„Ако започнем да правим реконструкция, това означава, че две години ски зоната ще бъде откъсната и няма да има връзка с града, тъй като ще трябва да премахнем съществуващата кабинка”, отбеляза още представителят на „Юлен”.

Това означава, че през този период до планината ще се стига с автомобили, което е по-замърсяващо, каза кметът на Банско Георги Икономов, който също присъства на срещата в МОСВ.