Толкова хора избягаха от Кърджалийския регион, че дори статистиката е безсилна. Защо?

71 стотинки на час или 10 лева на ден. И подобно заплащане има в Родопите. Това е надницата на пазач на обект за изкупуване на скрап в Кърджали. Работното време е 14 часа. Договор няма, пише rodopi24.blogspot.com.

Условията за здравословен и безопасен труд са най-често погазвани в региона.

Роден гурбетчия се скъсва от работа в Австрия, за да осигури що-годе нормално съществуване на близките си у дома, докато в родния му град го оставиха дори без… родопски одеяла.

Домът на мъж от областен град бе обран. Къщата му се намира в покрайнините. Тя обаче станала мишена на рецидивист. Злосторникът се промъкнал в имота, изкъртвайки заключващото устройство на прозореца. 

От сградата той отмъкнал каквото попадне пред погледа му. Изнесъл телевизор, нож, шалтета, родопски одеяла, 8 чифта маратонки, газов пистолет, като цялото имущество било оценено на 1922 лева…
 

Докато земята пустее…
Израелски шекели и евро намират приложение на 1132 метра надморска височина в Родопите. Чужденци купуват имоти в изоставено от години и труднодостъпно село в Смолянско. 

Около 16 са всички постройки в Баблон, една трета от къщите пък са вече собственост на граждани на Израел. Млади евреи от руски произход се сдобиват с вили за през лятото от наследници на парцели, които пък завинаги казват „Сбогом!” на Родопите. Около 10-12 000 лева се търгува двуетажна каменна къща с двор в селцето. Млади хора пък избират лятото за почивка в закупените имоти…

…но все пак е в сърцето!
С малка картофена нива родопчанин се опита да спре строежа на бъдещ стадион и спортна зала в малък град. Мъжът претендирал за собственост върху част от имота предвиден за спортна инфраструктура, с обща площ от 10 декара, въпреки, че преди 19 години е получил за него 13 900 лева от Общината.

Брокери предрекоха невероятни промени в цените на жилищата през 2020 г.

Посевите с картофи минаха на две инстанции в съда, а в крайна сметка магистратите отсъдиха в полза на общинската администрация в родопския град…